Liga šampiona: Liverpulova (ne)moguća misija

Brojke, dakle, govore da je senzacija moguća. Nažalost po Redse, realnost je malo drugačija

15.03.2023. 11:57
  • Podijeli:
Liverpul Real Karim Benzema_Jon Super AP Tanjug-6411988e2eeeb.webp Foto: Jon Super / AP / Tanjug

Pred fudbalerima Liverpula je (ne)moguća misija - da u Madridu, protiv Reala, nadoknade tri gola "minusa" iz prvog meča osmine finala Lige šampiona (2:5).

Boj velikana zakazan je za 21 sat. U istom terminu Napoli će ugostiti Ajntraht, nakon što je italijanski sastav dobio prvi meč sa 2:0.

Oči svjetske javnosti će, naravno, biti uprte u "Santijago Bernabeu" i ekipe koje su "ušonju" zbirno osvajale 20 puta.

Ko je gledao uvod prve bitke, teško da je mogao da zamisli da će odnos snaga na početku revanša biti ovakav. Ali, to je fudbal.

Redsi su na brzaka spakovali dvije lopte u mrežu Kraljeva i nagovijestili veliku feštu na "Enfildu".

A onda se desilo čudo. Gost je na volšeban način preokrenuo tok duela, pogodio nevjerovatnih pet puta, zakoračivši jednom nogom u četvrtfinale elite.

Liverpul nikada u slavnoj istoriji nije primio pet komada kod kuće. Sve do tog 21. februara. Sada je pred njim đavolski težak zadatak da uzvrati istom mjerom.

Ne bi mu bilo prvi put. Sjetimo se samo onog finala iz 2005. kada su Crveni nadoknadili 0:3 protiv Milana i podigli pehar nakon penala. Ili 2019. kada su Barsu dobili sa 4:0 poslije 0:3 u Kataloniji.

Uz to, Madriđani su u novijoj istoriji dva puta kod kuće gubili sa tri razlike. Te šamare su im priuštili CSKA (0:3) i Ajaks (1:4).

Brojke, dakle, govore da je senzacija moguća. Nažalost po Redse, realnost je malo drugačija.

Real možda zaostaje za Barsom u La Ligi, ali je uprkos tome riječ o dobro "podmazanoj mašini" koja uvijek zna šta hoće i koja većinom pronađe put do cilja.

Liverpul, s druge strane, je neprepoznatljiv ove sezone. Kaska u Premijer ligi, niže neočekivane poraze i kada bi preskočio ovu prepreku, to ne bi bilo iznenađenje, nego šok.

Uprkos ovakvom odnosu snaga, strateg domaćih Karlo Anćeloti je oprezan.

"Poruka ekipi je jasna - moramo da budemo na najvišem nivou, kao u prvoj utakmici. Nema kalkulacija. Od prvog minuta moramo imati najviši entuzijazam i intenzitet. Cilj je da pobijedimo. Ne da branimo prednost. Očekujem otvorenu bitku u kojoj ćemo moći da igramo naš najbolji napadački fudbal", jasan je trenerski vuk.

Njegov kolega Jirgen Klop gotovo da je potpisao kapitulaciju. Doduše, ostavio je jedan odsto šansi za prolaz.

"Poslije prve utakmice sam rekao da je Real prošao. Ali, ako postoji i jedan jedini procenat šanse, onda moramo da pokušamo. Nemamo šta da izgubimo. I, u jednu ruku, to je bolja situacija od one u kojoj možete sve da izgubite. Naravno, radije bih bio u Karlovoj poziciji, da branim tri gola viška, poručio je Klop.

Drugi duel će nekako ostati u sjenci. Ne zato jer Napoli i Ajntraht ne zaslužuju pažnju, nego zato što će u istom terminu na djelu biti neki od najboljih fudbalera današnjice.

Ipak, vrijedi istaći da Napolitanci sve drže u svojim rukama. Ova kampanja ima obrise istorijske, u Seriji A su aposlutni lideri, a kako igraju u društvu najboljih, niko ih ne smije otpisati iz borbe za pehar.

Uostalom, podatak da su ove sezone kod kuće spakovali po četiri gola Liverpulu i Ajaksu, te tri Rendžersu, najbolje oslikava težinu zadatka za frankfurtske Orlove.

Ako se ovome doda podatak da će gosti biti oslabljeni zbog izostanka Kolo Muanija, te da na strani nisu slavili od novembra prošle godine, onda je jasno zašto je domaćin izraziti favorit ne samo za prolaz, već i za još jednu rutinsku pobjedu.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()