Hadžibegić za UNU: Hajde da se svi udružimo oko lopte

"Potrebni su nam razgovor, respekt, uvažavanje. Nema razloga za bilo kakav konflikt. Hajde da se svi udružimo oko lopte jer samo tako reprezentacija može krenuti pravim putem"

06.01.2023. 10:30
  • Podijeli:
Faruk Hadžibegić_Anadolija-63b6a1118ba46.webp Foto: Anadolija

Dolazak na selektorsku klupu svoje zemlje u meni budi duboke emocije. Odlična atmosfera i prijem me dodatno motivišu. Zbog zajedničkog cilja svi moramo da se udružimo oko lopte. Na konačan uspjeh utiče mnoštvo faktora. Edin Džeko ostaje lider reprezentacije. Imam odličan odnos sa Vicom Zeljkovićem. Hvala Ivajlu Petevu.

Ovo je rezime razgovora sa novoimenovanim selektorom fudbalske reprezentacije Bosne i Hercegovine Farukom Hadžibegićem, koji je za UNU otvorio dušu i otvoreno pričao o problemima koje je zatekao, aktuelnoj situaciji, planovima za budućnost...

Naš sagovornik ostvario je bogatu igračku karijeru. Reputaciju je stekao u Sarajevu, potom branio boje renomiranih Betisa, Sošoa i Tuluza, u kojem je okačio kopačke o klin. Pri tom je godinama bio standardni reprezentativac Jugoslavije.

Zatim se posvetio trenerskom poslu, te je u respektabilan CV upisao tačno 15 stavki. Jedna od njih je i BiH, na čijoj se klupi se kratko zadržao 1999. godine. Sada je dobio drugu šansu da vodi Zmajeve. I, kako kaže, ne može biti srećniji:

"I dalje osjećam isti ponos, zadovoljstvo, sreću... Emocije se donekle jesu smirile. Mada, kako vrijeme prolazi, moralna odgovornost raste. Moram da uradim sve što je do mene, mojih saradnika i igrača da dođemo na cilj. Srećan sam i zbog načina kako sam dočekan. Ta atmosfera me još više motiviše. Jedva čekam prvi kontakt sa igračima", izjavio je Hadžibegić za UNU.

Njegov prethodnik Ivajlo Petev dočekan je na nož u fudbalskom Sarajevu. Predsjednik FSBiH Vico Zeljković ni dan danas nije omiljena ličnost u prestonici. Dokazani stručnjak ima recept za ovaj problem:

"Prije svega, imam odličan odnos sa predsjednikom Zeljkovićem. Ja sam čovjek sporta, samo njim se bavim. Moja ideja je da, zbog ambijenta u čitavoj državi, moramo tražiti samo pozitivne stvari. To je jedini put do vrha. Razgovor, respekt, uvažavanje. Nema razloga za bilo kakav konflikt. Hajde da se svi udružimo oko lopte jer samo tako reprezentacija može krenuti pravim putem.

Imao je Hadžibegić i poruku za svog prethodnika, koji je na kraju mandata uspio da izbori plasman u elitnu diviziju Lige nacija:

"Pozrdavio bih kolegu Peteva i njegov i rad. Napravio je dobar posao. A promjene trenera i selektora u fudbalskom svijetu su, nažalost, redovne.

Selektor Zmajeva je otkrio šta igrač mora da uradi kako bi zaslužio njegov poziv, a zatim i povjerenje da ga pošalje na teren:

"Da smo svi živi i zdravi, krećem od toga. Potom, fudbaler mora željeti da nastupa za reprezentaciju, da osjeća tu pripadnost. Onda na red dolaze njegove performanse i izdanja u klubu. Vjerujem da ću imati veliku mogućnost izbora jer imamo dosta igrača koji žele da igraju, a imaju neosporan kvalitet.

Hadžibegićevo "vatreno krštenje" biće kvalifikacije za Evro 2024. u konkurenciji Portugalije, Islanda, Slovačke, Lihtenštajna i Luksemburga. Bitke počinju već u martu.

"Grupa je teška. Bilo ko da su nam rivali, isto bih rekao. Izazov je veliki. Danas stvarno nema laganih protivnika. Do nas je da nađemo mogućnost, snagu i pamet da osvojimo neophodne bodove za prolaz. Kakva god da je grupa, nikako ne bismo mogli reći da idemo direktno dalje", dodao je naš sagovornik.

Fudbalska javnost se nada da Zmajevi sa Hadžibegićem na kormilu mogu ponoviti podvig od prije skoro deset godina, te po drugi put zaigrati na velikom takmičenju. Premijera je bila na brazilskom mundijalu 2014. Zašto da drugi izlazak na veliku scenu ne bude njemački Evro 2024?

"Na epilog će uticati mnoštvo faktora. Prvo, moramo naporno da radimo i da budemo mentalno spremni. Neophodno je da se pripremimo nabolje što možemo. Naravno, preduslov za sve nabrojano je da budemo zdravi. Onda na red dolazi protivnik i njegovi kvaliteti", pojasnio je Hadžibegić.

Gledajući okruženje, Hrvatska je u Kataru igrala tvrdo, disciplinovano i to joj je donijelo rezultat - bronzu. Srbija je, s druge strane, igrala napadački, što je bio mač sa dvije oštrice i bila je kažnjena - ispala je u grupi sa samo jednim bodom. Selektor u ovom trenutku ne može da kaže hoće li BiH pratiti jedan od ova dva sistema:

"Nema modela koji bih mogao najaviti, a da ga drugi ne poznaju. Svi se spremaju. Puno toga će zavisiti i od toga koju grupu igrača ću u datom trenutku imati na raspolaganju. Pitanje je i u kakvoj formi će ko biti. Treba dosta toga posložiti za kratko vrijeme..."

Ono što je više nego izvjesno je da na prvom spisku neće biti iznenađenja.

"Ne, neće ih biti. Biraćemo grupu reprezentativaca koju je većinom koristio i kolega Petev. Bitno je da budu zdravi i u formi. A volio bih i da na raspolaganju imamo neke nove mlade igrače koji su rođeni van granica Bosne i Hercegovine, a imaju žeju da igraju za nas", otkrio je sagovornik UNE.

Edin Džeko je kao vino, što stariji to bolji. To je na svojoj koži preksinoć osjetio i lider Serije A Napoli, kojeg je Dijamant golom bacio na pleća i tako unio dramu u Kalčo. Selektor je srećan što će moći da računa na takvog asa:

"Edin ostaje lider ove reprezentacije. Pazite, neki igrač nije lider ako to kaže njegov trener. Lider je onaj ko se nametne svojim igrama i ponašanjem. Ja to poštujem".

Za kraj, naš sagovornik je otkrio šta je primarni cilj nakon što je saradnja dogovorena i polako se bliži ono najbitnije, kvalifikacione utakmice:

"Uistinu sam srećan što imam podršku javnosti. Neizmjerno sam zahvalan na tome. Svi mi, navijači, igrači, treneri imamo zajednički interes - uspjeh reprezentacije. Da bismo tu ambiciju ostvarili, polazna tačka je ova pozitivna atmosfera. Potrebno je da ju održimo što je duže moguće", zaključio je Hadžibegić.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()