Volite kakao? Evo za šta je sve koristan u organizmu

Kakao je sirovina koja se dobija zahvaljujući sušenju i mljevenu djelova biljke kakaovac (Theobroma cacao), najpopularnije po tome što se od nje pravi čokolada.

23.02.2024. 21:09
  • Podijeli:
kakao-1668584267723.webp Foto: Pixabay

Ukoliko se redovno i pametno koristi, jedan od najpopularnijih slatkih začina na svijetu može biti dragocjen saveznik u očuvanju zdravlja.

Kakao je sirovina koja se dobija zahvaljujući sušenju i mljevenu djelova biljke kakaovac (Theobroma cacao), najpopularnije po tome što se od nje pravi čokolada.

Smatra se da je kakao prah prva koristila civilizacija Maja u Centralnoj Americi, a Evropa ga je upoznala u 16. vijeku, kada su ga španski konkistadori donijeli na Stari kontinent. Tada je kakao korišćen kako zbog svog punog i neobičnog ukusa tako i zbog njegovih prednosti po zdravlje.

Medicinska platforma Healthline piše da postoji mnogo blagodeti koje kakao pruža zahvaljujući svojim važnim biljnim jedinjenjima, a ovo su najpoznatije. Ako jedete redovno kakao prah, ovo su samo neke od stvari koje ćete učiniti za svoj organizam.

Unijećete obilje polifenola

Polifenoli su prirodni antioksidansi koji se nalaze u voću, povrću, čaj, vinu i – čokoladi!

U studiji objavljenoj 2017. u medicinskom magazinu Frontiers in Nutrition, navodi se da su polifenoli povezani s mnogim zdravstvenim prednostima, od kojih su neke smanjenje upale, bolji protok krvi, niži krvni pritisak, poboljšanje nivoa holesterola...

Ipak, imajte u vidu da prerada i zagrijavanje kakaoa mogu dovesti do toga da on izgubi neka od svojih korisnih svojstava, a često se tretira i sredstvima za smanjivanje gorčine, pa nivo flavanola može opasti za čak 60 odsto.

Možda ćete imati stabilniji krvni pritisak

Kakao, bilo u obliku praha, bilo u crnoj čokoladi, može pomoći u snižavanju krvnog pritiska, navodi se u studiji objavljenoj 2016. u medicinskom listu Critical Reviews in Food Science and Nutrition.

Taj efekat je prvi put primijećen kod ljudi koji piju kakao u Centralnoj Americi, koji su imali niži krvni pritisak od njihovih rođaka s kopna, koji ga ne konzumiraju, stoji u radu australijskih naučnika objavljenom 2017. u časopisu Cochrane Review.

Healthline navodi da postoje nalazi koji sugerišu da kakao može biti od pomoći i za smanjenje rizika da će doći do srčanog ili moždanog udara, odnosno za jačanje kardiovaskularnog zdravllja.

Radi se o tome da kakao, bogat flavanolom, poboljšava nivo azot-oksida, koji otpušta i širi arterije i ostale krvne sudove, poboljšavajući protok krvi.

Više istraživanja, uključujući ono objavljeno 2016. u listu Critical Reviews in Food Science and Nutrition, pokazalo je da kakao može da pomogne u smanjenju LDL holesterola, koji je poznat kao "loš". Uz to, autori kažu i da kakao može imati efekat razrjeđivanja krvi sličan aspirinu, da smanjuje otpornost na insulin i upalu u organizmu.

Možda će vam mozak i njegove funkcije biti efikasniji

Više studija pokazalo je polifenoli, poput onoga koji se nalazi u kakaou, mogu da smanje rizik od neurodegenrativnih bolesti, tako što poboljšavaju moždane funkcije i protok krvi.

Flavanoli mogu da prođu krvno-moždanu barijeru, piše Healthline, i uključeni su u biohemijske puteve koji proizvode neurone i važne molekule za funkciju vašeg mozga. Takođe, utiču na proizvodnju azot-oksida, koji opušta mišiće krvnih sudova i poboljšava dotok krvi u mozak. Možda ćete biti bolje raspoloženi.

Često se čokolada koristi kao način da popravimo raspoloženje, a nauka dokazuje to nije bez razloga.

Pored pozitivnog uticaja protiv mentalne degeneracije, postoje dokazi da kakao može poboljšati simptome depresije, ponovo zahvaljujući flavanolu, kao i pretvaranju triptofana u prirodni stabilizator raspoloženja serotonin, neurotransmiter koji češće zovemo "hormon sreće".

U medicinskom magazinu Depression and Anxiety 2019. godine objavljena je studija koja je, nakon istraživanja u kom je učestvovalo 13.000 odraslih, povezala crnu čokoladu s nižim rizikom od simptoma kliničke depresije.

Možda će vam biti lakše da regulišete dijabetes

Iako je pretjerivanje sa čokoladom loša ideja ako pazite na šećer u krvi, kakao bi mogao da ima antidijabetički efekat, navodi Healthline.

Studije su pokazale da flavanoli iz kakaoa mogu usporiti varenje i apsorpciju ugljenih hidrata u crijevima, poboljšati lučenje insulina, smanjiti upalu i stimulisati unos šećera iz krvi u mišiće, ali je svakako potrebno još istraživanja nad ljudima.

Možda ćete lakše smršati

Smatra se da kakao može pomoći u dostizanju zdrave tjelesne težine regulacijom upotebe energije, smanjenjem apetita i zapaljenskih procesa, kao i povećanjem oksidacije masti i osjećaja sitosti.

Studija objavljena 2015. godine u listu Archives of Internal Medicine pokazala je da su ljudi koji su češće jeli čokoladu imali nizak indeks tjelesne mase, iako se konzumiranje ovog slatkiša povezuje s više kalorija i masti.

Trik je u nepretjerivanju, naravno, a uvijek je dobar izbor čokolada od 70, 80 ili više odsto kakaoa, prenosi RTCG.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()