Zvaničnik SAD-a: Napredak u pregovorima Hamasa i Izraela

“Napravili smo iskorak”, rekao je zvaničnik novinarima tokom konferencijskog poziva

05.07.2024. 10:21
  • Podijeli:
izraelska vojska izraela, izraelski vojnici tenkovi, gaza, palestina, pojas gaze, izrael - 29 maj 2024 - foto Reuters-66727fc13d7f9.webp Foto: Reuters

Sve su pozitivnije vijesti o potencijalnom sporazumu između Izraela i Hamasa, a ovaj put vijesti dolaze iz SAD-a.

Visoki američki zvaničnik rekao je novinarima da su Biden i Netanyahu prošli kroz nacrt sporazuma tokom današnjeg razgovora i da je došlo do “napretka”, prenio je Reuters.

“Napravili smo iskorak”, rekao je zvaničnik novinarima tokom konferencijskog poziva, dodajući da još uvijek postoje neriješena pitanja vezana za implementaciju sporazuma i da se ne očekuje da će dogovor biti zaključen za nekoliko dana.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu rekao je u četvrtak američkom predsjedniku Joeu Bidenu da je odlučio poslati delegaciju da nastavi pregovore o sporazumu o oslobađanju talaca s Hamasom, koji su bili u zastoju.

Američki zvaničnik je rekao da je Biden ohrabren što je Netanyahu ovlastio svoj tim da se pridruži pregovorima.

“Vjerujemo da je ovdje prilično značajna prilika i pozdravljamo premijerovu spremnost da pokuša iskoristiti situaciju tako što će ovlastiti svoj pregovarački tim da se narednim danima direktno angažuje u Dohi u,” rekao je zvaničnik.

Al Jazeera dodaje da je Hamas značajno prilagodio svojoj poziciji u vezi sa dogovorom te da se očekuje da je američka delegacija takođe učestvovati u pregovorima.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()