Voće i povrće koje jedemo može biti izuzetno opasno

Obratite pažnju

04.06.2024. 07:00
  • Podijeli:
namirnice-pixabay.jpg

Konzumacija voća i povrća bogatog vitaminima i mineralima izuzetno je važna za zdravlje, ali je jednako važno osigurati da ono što jedemo bude sigurno.

Dolazak proljeća donosi nam obilje voća i povrća koje je čuvano tokom cijele zime. Ali, kako bi se voće poput jabuka sačuvalo svježe, često se tretira raznim hemikalijama koje mogu biti opasne po zdravlje. Postavlja se pitanje - je li sigurno jesti takve namirnice zajedno s korom?

Jabuke, kao i drugo voće, često se tretiraju voskom, glicerinom, parafinom i kalcijum hloridom kako bi duže trajale. Najopasnija među ovim supstancama je difenil, koji je nusproizvod prerade nafte i može biti kancerogen. Stručnjaci stoga savjetuju temeljno pranje voća u toploj vodi, kojoj možete dodati sodu bikarbonu, kako biste uklonili što više hemikalija.

Ako kupujete domaće proizvode od provjerenih prodavača, dovoljno je voće oprati kako biste uklonili prljavštinu i prašinu. Ali, kod kupovine u marketima, gdje ne možete biti sigurni u tretiranje, preporučuje se guljenje kore.

Konzumacija voća tretiranog hemikalijama može dovesti do teškog trovanja. S druge strane, guljenjem jabuka gubimo važan izvor vitamina A i C, kalcijuma, fosfora, željeza i antioksidansa. Postoji nekoliko trikova za utvrđivanje sigurnosti voća. Na primjer, ako jabuka brzo potamni nakon rezanja, vjerovatno je sigurna za konzumaciju s korom. Kombinacija kvercetina i vitamina C u kori jabuke pomaže u zaštiti tijela od slobodnih radikala.

Limun i drugo voće takođe sadrže vitamine C i P te veliku količinu pektina u kori. Međutim, ovo voće često se tretira hemikalijama za produženje roka trajanja, pa ga je potrebno temeljno oprati toplom vodom, sodom bikarbonom i deterdžentom prije konzumacije.

Za utvrđivanje prisutnosti pesticida u povrću, možete presjeći krastavac ili paradajz. Toksično povrće obično ima žućkaste pruge ili centralni dio žute boje.

Konzumacija voća i povrća bogatog vitaminima i mineralima izuzetno je važna za zdravlje, ali je jednako važno osigurati da ono što jedemo bude sigurno. Pravilno pranje i, gdje je potrebno, guljenje voća i povrća može značajno smanjiti rizik od trovanja hemikalijama, prenosi "Klik".

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()