Nutricionisti izdvojili biljku koja je najbolja za kontrolisanje visokog holesterola

Korištenje biljaka i začina u prehrani može značajno utjecati na okus hrane

21.05.2024. 16:12
  • Podijeli:
Začini-6411aac0a2a42.webp Foto: Pixabay

Korištenje biljaka i začina u prehrani može značajno utjecati na okus hrane, ali i pomoći da u tijelo unesemo različite hranjive tvari.

Iako su određeni začini i biljke popularniji od drugih, mnogi će se složiti kako se ružmarin nalazi pri samom vrhu popularnosti.

Ovu biljku nutricionisti su izdvojili kao najbolju za korištenje u prehrani kod ljudi koji imaju problema s visokim holesterolom. Kao razlog ističu da je ružmarin bogat antioksidansima. Odlično se može koristiti u kombinaciji s maslinovim uljem, ali i s drugim namirnicama koje su dio mediteranske prehrane, prenosi Index.

Nutricionista Jordan Hill ističe da je “ružmarin bogat antioksidansima koji se bore protiv upala i oksidativnog stresa u tijelu, u konačnici pomažući u sprječavanju štetne oksidacije lošeg, odnosno LDL, kolesterola”.

Jedno starije istraživanje, objavljeno u Int J Clin Med., pokazalo je da ružmarin utječe na razinu glukoze i holesterola u krvi. Kako prenosi Eating Well, u istraživanju je sudjelovalo 48 sudionika koji su uzimali dva, pet ili deset grama mljevenog ružmarina dnevno tijekom četiri tjedna. Sudionicima su napravljeni nalazi krvi prije i na kraju istraživanja, a rezultati su pokazali da su sudionici koji su uzeli najveću dozu (deset grama tijekom četiri tjedna) imali značajno niže razine lošeg holesterola.

Mediteranska prehrana smatra se najboljom i najzdravijom na svijetu, a ružmarin je čest začin koji se u njoj koristi. Ova vrsta prehrane bogata je voćem, povrćem, mahunarkama, orašastim plodovima, sjemenkama, masnom ribom, ekstra djevičanskim maslinovim uljem te ograničenom količinom dodanih šećera i zasićenih masti.

Jela u mediteranskoj prehrani obogaćuju se začinima poput ružmarina, origana, bosiljka, cimeta, đumbira i drugih začina uz koje se povezuju razne zdravstvene dobrobiti. Kako prenosi Eating Well, korištenje ružmarina u pripremi jela može jelu dodati antioksidanse, vlakna, ali i poboljšati okus.

Ljudi koji imaju visok kolesterol trebaju paziti na unos zasićenih masti iz punomasnog mlijeka, maslaca, vrhnja, pržene hrane, suhomesnatih proizvoda i crvenog mesa s visokim udjelom masti. Međutim, ako povremeno odlučite jesti crveno meso, unos zasićenih masnoća možete smanjiti mariniranjem mesa začinskim biljem.

Biljke poput ružmarina ne sadrže masti. Svojim zemljanim i drvenastim okusom, ružmarin ima snažan okus i dobro se slaže s drugim biljem kao što su majčina dušica, mažuran i origano.

Nutricionistica i dijetetičarka Sara Haas ističe da je posebno dobro koristiti ružmarin u mariniranju govedine. “To je zato što spojevi u ružmarinu pomažu spriječiti stvaranje heterocikličkih amina (kancerogenih spojeva) koji se mogu stvoriti na mesu tijekom pečenja na roštilju”, tvrdi Haas.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()