Jedna, po jedna i ode sve: Pitate se debljaju li trešnje?

Pored toga što se koriste u pripremi slatkiša, trešnje su i jedna od omiljenih zdravih užina.

31.05.2024. 18:04
  • Podijeli:
trešnja_trešnje_foto_UNA-6634bb1a8579d.webp Foto: UNA

Kada se nađemo ispred činije pune trešanja, nije lako zaustaviti se, zar ne? Znate li kako to utiče na tjelesnu težinu?

Sezona trešanja uveliko je počela, a one su toliko sočne, ukusne i zgodne za jelo jer su sitne da često nemamo granicu s njima i očas posla slistimo cijelu porciju!

Pored toga što se koriste u pripremi slatkiša, trešnje su i jedna od omiljenih zdravih užina.


Imaju izuzetan nutritivni profil jer obiluju vitaminima, mineralima biljnim vlaknima, antioksidansima, fitohemikalijama, zahvaljujući čemu su veoma poželjne u ishrani.

Šta sve sadrže trešnje?

Prema tabeli Food Data Central-a, u 100 grama trešanja nalazi se:


82,2 g vode
63 kalorije
0,2 g masti
16 g ugljenih hidrata
222 mg kalijuma
7 g vitamina C
11 mg magnezijuma
2,1 g vlakana

Trešnje obiluju vlaknima

Jesu li trešnje poželjne u ishrani za mršavljenje?

Često se može čuti pitanje da li trešnje goje jer je u pitanju voćka s kojom umijemo da pretjeramo, a stručnjaci ističu da nema razloga za brigu. Štaviše, trešnje su poželjne u ishrani ukoliko pokušavate da se riješite viška kilograma!

One spadaju u namirnice koje imaju veoma nizak glikemijski indeks (GI), tek 20, što znači da ne izaziva tako nagao skok šećera u krvi kao voće s visokim GI, kao što su ananas, lubenica, banana, mango…

– Trešnje je odlično dodati jelovniku ako želite da smršate jer sadrže malo kalorija i šećera, niskoglikemijsko su voće i pomažu u regulaciji šećera u krvi, a ukusne su – ističe dijetetičar i nutricionista Kirbi Volter iz čikaške kompanije The Nourish RD.

Trešnje imaju nizak glikemijski indeks

Nije do kraja objašnjen mehanizam zahvaljujući kom trešnje mogu da doprinesu u eliminaciji viška kilograma, a jedna od njihovih tajni mogao bi da bude visok udio vlakana. Organizam ne može u potpunosti da ih svari, pa biljna vlakna ne dodaju mnogo kalorija obroku, a uz to usporavaju brzinu varenja hrane, zbog čega se poslije jela duže osjećamo sito i manje smo skloni da ubrzo nakon obroka posegnemo za grickalicama.

Takođe, tu je i veliki procenat vode u trešnjama, a od pomoći je i činjenica da su niskokalorične.

Zato uživajte u njima bez griže savjesti!

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()