Evo koja hrana povećava proizvodnju kolagena

Da biste održali kožu čvrstom i spriječili pojavu bora, ključno je voditi računa o životnim navikama, posebno o ishrani

27.05.2024. 21:10
  • Podijeli:
paradaj_mrkva-povrce_foto_Freepik-659d21ec96f12.webp Foto: Freepik

Da biste održali kožu čvrstom i spriječili pojavu bora, ključno je voditi računa o životnim navikama, posebno o ishrani. Postoji hrana koja može podstaći proizvodnju kolagena, temeljne supstance za zdravu kožu.

Proteini

Kolagen se sastoji od 19 aminokiselina, koje su osnovni gradivni blokovi proteina. Hrana bogata proteinima, poput organske piletine, govedine i jaja, pruža tijelu sirovine neophodne za stvaranje kolagena.

Biljke bogate aminokiselinama

Biljna ishrana bogata raznovrsnim namirnicama poput kinoe, heljde, sjemena konoplje, chia sjemenki i spiruline obezbjeđuje sve esencijalne aminokiseline potrebne za stvaranje kompletnih proteina, što je ključno za proizvodnju kolagena.

Tamno zeleno povrće

Špinat i kelj su bogati vitaminom C, koji podstiče proizvodnju kolagena. Fitoceramidi prisutni u ovom povrću pomažu u održavanju kožne barijere, zadržavanju vlage i smanjenju bora.

Voće i povrće bogato vitaminom C

Namirnice kao što su paprike, brokule, citrusi i bobičasto voće sadrže vitamin C koji pomaže u pretvaranju aminokiselina u kolagen, čime se održava zdravlje kože.

Riba

Omega-3 masne kiseline u ribi poput tunjevine i lososa smanjuju upalu koja može doprinijeti razgradnji kolagena.

Fermentisana hrana

Tempeh, jogurt, kiseli kupus i kombuha sadrže probiotske bakterije koje proizvode antioksidanse poput superoksid dismutaze, što može pomoći u spriječavanju razgradnje kolagena.

Crveno povrće

Paradajz, paprika i cvekla sadrže likopen, antioksidans koji štiti kožu od sunčevih oštećenja i povećava proizvodnju kolagena.

Orasi i sjemenke

Sjeme bundeve, indijski orah, suncokretovo sjeme, lan i bademi su bogati mineralima poput cinka i bakra, neophodnih za proizvodnju kolagena.

Bijeli luk

Sumpor u bijelom luku neophodan je za proizvodnju kolagena, dok lipoična kiselina i taurin pomažu u obnavljanju oštećenog kolagena.

Narandžasto povrće

Šargarepa i slatki krompir bogati su vitaminom A, koji može pomoći u obnavljanju oštećenog kolagena.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()