Istraživači pronašli recept za Cury star 2.000 godina

Intigrantna historija curyja

03.08.2023. 06:00
  • Podijeli:
Začini (1)-6411b9801bf83.webp Foto: Pixabay

Na površini kamene ploče za mljevenje, istraživači su identificirali drevna zrnca škroba iz đumbira (Zingiber officinale), cimeta (Cinnamomum sp.) i muškatnog oraščića (Myristica fragrans). U nečemu što je možda prilično čudno otkriće, grupa istraživača pronašla je 2000 godina star recept za curry.

Raznoliki, aromatični okusi curryja koji začinjaju naše stolove za večeru sežu stoljećima unatrag, obuhvaćajući različite kulture i kontinente. Nedavna istraživanja otkrivaju intrigantnu historiju trgovine začinima, a čak bacaju svjetlo na najstariji poznati recept za curry izvan Indije.

Istraživači su otkrili dokaze koji upućuju na to da je priprema curryja bila rasprostranjena u jugoistočnoj Aziji prije otprilike 2000 godina, tačnije na arheološkom nalazištu Oc Eo u južnom Vijetnamu.

Otkriveno je osam različitih začina, neki su prevalili hiljade kilometara morem, pridonoseći primamljivoj drevnoj mješavini curryja.

Recept za curry star 2000 godina

Prvobitno istražujući drevnu trgovinu začinima i korištenje “pesani” alata za mljevenje, istraživači su svoju pozornost usmjerili na curry nakon što su otkrili razne začine.

Analizirajući zrnca škroba pomoću mikroskopskih ostataka alata za mljevenje, došli su do dragocjenih saznanja o historijskoj obradi hrane i upotrebi začinam piše curiosmos.

Od 40 analiziranih alata, desetak je otkrilo tragove raznih začina, uključujući kurkumu, đumbir, korijen prstiju, đumbir, galangal, klinčić, muškatni oraščić i cimet. Datiranje uzoraka drvenog ugljena i drva povezanih s nalazištem utvrdilo je postojanje kompleksa Oc Eo između 1. i 8. stoljeća nove ere.

Premošćivanje jaza u trgovini začinima

Prethodno su dokazi o drevnom curryju uglavnom bili usmjereni na Indiju, dok su informacije o ranoj trgovini začinima dolazile iz drevnih indijskih, kineskih i rimskih dokumenata. Ova studija nudi opipljivu potvrdu da su začini bili globalno trgovani i cijenjena roba prije gotovo dva milenija.

Nekoliko začina otkrivenih u Oc Eo zahtijevalo je prevoz iz dalekih regija preko Indijskog ili Tihog oceana, što svjedoči o intrigantnoj historiji curryja izvan Indije. Mukotrpan proces pripreme ukazuje na duboko cijenjenje i želju za okusima curryja, čak i izvan Indije, prije otprilike 2000 godina.

Okusi provjereni vremenom

Zanimljivo, recept za curry koji se koristi u savremenom Vijetnamu dijeli ključne komponente poput kurkume, klinčića, cimeta i kokosovog mlijeka s drevnom verzijom Oc Eo, što je dokaz trajne privlačnosti dobro osmišljenog recepta.

Ovo istraživanje prvenstveno je bilo usredotočeno na mikroskopske ostatke biljaka. Daljnje analize sačuvanih sjemenki prikupljenih tijekom iskapanja mogle bi otkriti dodatne začine ili jedinstvene biljne vrste, poboljšavajući naše razumijevanje kulinarske prošlosti regije i potencijalno bacajući više svjetla na ranu globalnu trgovinu začinima.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()