Probajte recept za burgere od tune

Sočni i ukusni

05.02.2023. 07:00
  • Podijeli:
burgeri_tuna_gastro.hr 1-63dcba24b4de8.webp Foto: Gastro.hr

Burgeri nikad ne izlaze iz mode i stalno tražimo neke nove ideje i okuse u kojima možemo uživati. 

Donosimo recept za burgere od tune koji su jako sočni, i obiluju zanimljivim okusima. Ovi burgeri traže dosta pripreme, no od početka do gotovog burgera na tvom stolu potrebno je samo sat vremena. Savjetujemo da koristite vrhunsku svježu tunu sushi kvalitete. 

Sastojci ,  za umak od majoneze s đumbirom i limunom: 

1 šoljica majoneze 2 kašike soja sosa 2 kašike sitno sjeckanih listića korijandera 2 kašike sitno sjeckanog mladog luka (samo zeleni dio) 1 kaškica sjemenki crnog sezama 2 kašike sitno naribanog svježeg đumbira sitno naribana korica 1 limuna 2 kašike svježeg limunova soka, svježe mljeveni crni papar

Sastojci, za salatu od krastavaca: 

2 veća krastavca za kiseljenje ¼ ljubičastog luka, tanko narezanog na polumjesece 3 kašike rižina octa 1 kašika šećera 1 kaškica soli, svježe mljeveni crni papar

Sastojci,  za burgere od tune: 

2 kašike sitno naribanog svježeg đumbira 1 tajlandska čili papričica ili 1 serrano papričica, sitno nasjeckana, koštice uklonjene 1 kašika šećera 2 kašike ribljeg umaka 2 kašike sitno sjeckanih listića korijandera 1 kašika sitno sjeckanih listića svježeg bosiljka 1 češanj češnjaka, sitno nasjeckan 700 g svježe tune 1 i 1/2 kašike biljnog ulja 1 i ½ kašika sezamova ulja 4 peciva za burgere 2 kašike tostiranog kikirikija, sitno sjeckanog,

Priprema:

Napravite umak s majonezom – u srednjoj posudi dobro izmiješajte sve sastojke i čuvajte u hladnjaku do posluživanja. 

Umjesto kupovne, možete koristiti i domaću majonezu. 

Napravite salatu od krastavaca – u zdjeli izmiješajte sve sastojke sat vremena prije slaganja burgera. Ostavite da tih sat vremena stoji na sobnoj temperaturi kako bi se krastavci bolje proželi s octom. 

Krenite praviti burgere. U mužaru dobro izmiješajte i zgnječite đumbir, češnjak, čili i šećer dok ne dobijete jednoličnu pastu. Umiješajte riblji umak, korijander i bosiljak. Tunu narežite na manje kockice i pomiješajte je s pastom od đumbira i češnjaka. Lagano namočenim rukama oblikujte smjesu u 4 burgera debela oko 3,5 cm. 

Pokrijte ih plastičnom folijom i odložite u hladnjaku minimalno 20 minuta. Ugrijte električni gril ili stavite gril tavu na plin. U zdjelici izmiješajte biljno i sezamovo ulje te tom mješavinom premažite burgere i peciva. Burgere grilajte 6 minuta na srednjoj vatri, s tim da ih nakon pola vremena preokrenete. Tako ćete dobiti medium rare burgere. Nakon toga na gril stavite peciva s nauljenom i odrezanom stranom prema dolje, grilajte ih oko minutu. Procijedite salatu od krastavaca, peciva prvo premažite umakom od majoneze, potom stavite burger i na vrh salatu od krastavaca, te kikiriki. Pokrijte gornjim dijelom peciva.

 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()