Mnogi ljudi podešavaju frižider na nesigurne temperature: Sačuvajte namirnice od bakterija

Istraživačima s Univerziteta RMIT u Australiji su se bavili ovim problemom. Rezultati su pokazali da gotovo 20 posto domaćinstava podešava frižidere na nesigurne temperature

28.10.2023. 07:00
  • Podijeli:
frižider voće povrće shutterstock_122491669-6522a697468a3.webp Foto: Shutterstock

Nedavno istraživanje je pokazalo da mnogi ljudi podešavaju frižider i zamrzivač na nesigurne temperature. Jeste li vi među njima?

Istraživačima s Univerziteta RMIT u Australiji su se bavili ovim problemom. Rezultati su pokazali da gotovo 20 posto domaćinstava podešava frižidere na nesigurne temperature.

Preporučena temperature za frižider je od dva do sedam stepeni Celzijusa. Ljekar Bhavna Middha, koji je jedan od autora istraživanja, naveo je da se bakterije brže razmnožavaju kada je hrana topla.

Također je navedeno da Australci godišnje bace najmanje 140.300 tona mesa koje se zbog ovog problema pokvarilo u frižideru. Do kvarenja hrane mogu dovesti i ekstremno niske temperature.

U domaćinstvima s djecom su se temperature često mijenjale jer frižider otvarao i do 20 puta dnevno. Kada je riječ o zamrzivaču, optimalna temperatura je -15 do -20 stepeni Celzijusa.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()