Konzumirate li kokosovo ulje, naučnici šalju upozorenje!?

U nedavno provedenoj studiji, naučnici su došli do spoznaje o tome da je kokosovo ulje, koje su konzumirali miševi, dovelo do promjena u njihovom metabolizmu

09.09.2023. 19:29
  • Podijeli:
ulje_kokos_pixabay 1-64fcaaefc3bd7.webp Foto: Pixabay

U nedavno provedenoj studiji, naučnici su došli do spoznaje o tome da je kokosovo ulje, koje su konzumirali miševi, dovelo do promjena u njihovom metabolizmu. Promjene su pridonijele razvoju pretilosti i srodnih komorbiditeta.

Naime, kokosovo ulje narušilo je sposobnost miševa u ispravnom korištenju leptina i inzulina, hormona važnih za regulaciju potrošnje energije, gladi i načina na koji tijelo balansira s mastima i šećerima.

Studija se nadovezuje na prethodna istraživanja u kojima su autori primijetili da kokosovo ulje stvara periferni upalni odgovor, povećanje tjelesne težine, veći postotak masti, smanjenu potrošnju energije i anksiozno ponašanje kod miševa, što ukazuje na sistemsku, prenosi Gloria.hr.

Šezdeset miševa u ovom ispitivanju podijeljeno je u tri skupine koje su primale tekući dodatak. Kontrolna grupa je primila vodu, druga grupa 100 mikrolitara komercijalnog ekstra djevičanskog kokosovog ulja, dok je treća grupa primila 300 mikrolitara istog. Dnevne doze kokosovog ulja bile su kalorijski slične količini od otprilike 13 grama zasićenih masti ili pet posto zasićenih kalorija za zdravu odraslu osobu.

"Studija pokazuje da kokosovo ulje može otežati tijelu pravilno reagiranje na važne hormone koji kontroliraju glad i potrošnju energije, barem kod miševa. To bi potencijalno moglo pridonijeti problemima kao što su pretilost i otpornost na inzulin, što je ključno pitanje u dijabetesu", izjavio je nutricionistički naučnik dr. Taylor Wallace.

Dijetetičarka Kristin Kirkpatrick sugerira kako bi se potrošači trebali usredotočiti na ulja poput maslinovog za razliku od onih koji su bogati zasićenim i trans masnoćama.

"Najkorisnije nutritivne dobrobiti možemo naći u ekstra djevičanskom maslinovom ulju, kao i u uljima avokada, sezamu, lanenom sjemenu, orahu",  navodi Kirkpatrick.

Kokosovo ulje među uobičajenim prehrambenim izvorima masti ima najveći postotak zasićenih masti. Među njima su maslac, palmino ulje, ulje palminih koštica i kakao maslac.

Za osobe s postojećim srčanim poremećajem ili koje su u opasnosti od takvog poremećaja,   za srce predlaže da se ne potroši više od šest posto dnevnih kalorija iz zasićenih masti. To je otprilike 13 grama temeljeno na prehrani od 2.000 kalorija.

Zanimljivo, samo jedna kašika kokosovog ulja dolazi blizu te granice.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()