Pastina je mala vrsta tjestenine koja se često koristi u raznim supama i supenim jelima, prvenstveno u Italiji, ali ima je za kupiti i kod nas
Svježa doza TikTok gastro hitova.
Pastina je mala vrsta tjestenine koja se često koristi u raznim supama i supenim jelima, prvenstveno u Italiji, ali ima je za kupiti i kod nas i to kako stranih tako i domaćih proizvođača (samo što će se zvati zvjezdice i slično). To su vrlo sitni komadići tjestenine, obično oblika upravo zvjezdica, kuglica ili sličnih malih oblika. Pastina se koristi kako bi dodala teksturu i okus supama i često se kuha zajedno s ostalim sastojcima iz supe, kako bi se apsorbirali okusi. Pastina supa ili kako je zovu – talijanski penicilin, možete pripremiti tako da u bistru supu jednostavno ukuhate suhu tjesteninu, a hit je sada (najviše izvan Italije), ispasirati i povrće koje se kuhalo u supi, pa ukuhati sve zajedno. Tako dobijete gustu supu sa sitnom tjesteninom.
Ovo je jelo od tjestenine napravljeno po uzoru na klasičnu francusku supu od luka. Sve započinje laganim pirjanjem luka, zatim dodavanjem bijelog luka i začina, pa i podlijevanjem s malo reduciranog aceta balsamica. Dodajte malo brašna i temeljca po želji, pa umiješajte nekuhanu tjesteninu. Poklopite i kuhajte dok tjestenina ne omekša.
Ovi rezanci su jako fini, ali stvarno morate voljeti kikiriki i maslac od kikirikija ako ih planirate pripremati. Zapravo je vrlo jednostavno – azijsku tjesteninu po izboru, suhu ili svježu, stavite kuhati, a za to vrijeme pomiješajte soja sos, čili u prahu i kikiriki maslac, a po želji i čili-ulje. Umiješajte s kuhanim rezancima.
Za tijesto ovih viralnih njoka koje izgledaju kao male gljive treba vam 185 g oguljenog bijelog krompira, 40 g krompirovog škroba, malo vode (ako je potrebno). Za umak će odlično poslužiti 2 kašike neutralnog ulja, pola kašike čili pahuljica, 1 kašika soja umaka, pola kašike octa, 1 režanj bijelog luka, malo sezamovog ulja i sjemenke crnog sezama, te mladi luk. Ogulite i nasjeckajte krompir na kockice. Kuhajte ih dok ne omekšaju, a zatim ih zgnječite. Pustite da se ohladi oko 5 minuta, pa dodajte škrob i po potrebi malo vode. Pomiješajte i stisnite tijesto dok sav škrob ne nestane. Uhvatite komad tijesta i oblikujte ga u kuglu. Tekstura mora biti glatka i polumeka (čvrsta) bez pukotina. Ne smije biti ljepljivo, kašasto ili suho. Upotrijebite vrh flaše da gurnete loptu prema dole stvarajući oblik gljive. Skuhajte u slanoj vodi, a ovisi o veličini, trebat će im minuta do dvije.
Ova tjestenina još uvijek ne silazi s top ljestvica popularnosti, a glavna poenta imena je to da, ako skuhate ovo jelo nekome, bit će mu toliko fino da će vas zaprositi. Uglavnom, gotova je u 15 do 20 minuta, a sve kreće tako da stavite kuhati špagete ili drugu tjesteninu po izboru, a u tavi napravite umak od cherry rajčica, čilija, paste od rajčice i vrhnja za kuhanje ili slatkog vrhnja. Sve pomiješate i to je to.
NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.
Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.