Recept za super jesenji kolač

Desert sa šipkom (narom) neka bude omiljeni vijesnik jeseni

03.11.2022. 11:27
  • Podijeli:
kolač_nar_instagram 1-1667463648638.webp Foto: Instagram

Desert sa šipkom (narom) neka bude omiljeni vijesnik jeseni koji dopušta da na najslađi način iskoristimo ovo voće koje je trenutno u sezoni.

Ovaj desert ne zahtjeva previše posla ni namirnica, a izuzetno je osvježavajući i spaja hrskave bobice šipka sa kremastim punjenjem u prhkom tijestu.

Sastojci (za tijesto):

3 šoljice višenamjenskog brašna

1 kašika soli

2 kašike šećera

12 kašika neslanog maslaca ohlađenog i narezanog na kockice

6 kašika margarina, ohlađenog i narezanog na kockice

2-3 kašike hladnog mlijeka

Upute (za tijesto):

Pomiješajte brašno, sol i šećer. Dodajte hladni maslac i kockice margarina i mutite dok komadići smjese ne bude nalik na grašak.

Dodajte 1 kašiku hladnog mlijeka. Ponovno miješajte dok se tijesto ne sjedini. Po potrebi dodajte još 1-2 kašike mlijeka. Tijesto zatim stavite u frižider dok ne krene priprema ili iskoristite odmah.

Sastojci (za kremu):

1 rashlađena kora za pitu

220g krem ​​sira

1 i 1/2 šoljice šećera u prahu

2 i 1/2 šoljice šipaka, od 2-3 šipka

3 kašike džema od brusnica, ili višanja

2 kašike gustina

Upute:

Zagrijte pećnicu na 230 stepeni. Pobrašnite radnu površinu i lagano razvaljajte koru za pitu. Zatim pažljivo stavite koru za pitu u kalup.

Utisnite koru u zarezane rubove kalupa, a zatim pritisnite po rubu kalupa da odrežete višak kore.

Viljuškom nabodite dno kore, a zatim stavite u frižider da ostane hladno dok čekate da se peć zagrije.

Kad se peć zagrije, pecite koru oko 10 minuta, dok ne porumeni. Potpuno ohladite prije punjenja.

U međuvremenu očistite šipak i izmjerite 2 ipo šoljice. U zdjelu električnog miksera dodajte krem ​​sir i šećer u prahu. Na manjoj brzini umutite šećer u kremu od sira, a zatim povećajte brzinu dok se ne uklone sve grudvice.

Kada se kora ohladi na sobnoj temperaturi, na dno kore premazati krem ​​smjesu i ostavite da se ohladi.

Stavite džem i gustin u zdjelu za mikrovalnu peć. Dobro promiješajte, a zatim u mikrovalnoj peći 1 minutu da se rastopi i pomiješaju sastojci. Trebalo bi da ključa. Ako nije, peći u mikrovalnoj još 30-60 sekundi.

Dobro promiješajte, a zatim umiješajte šipak. Miješajte dok se dobro ne obloži. Raširite šipak po površini kolača. Ohladite jedan sat ili dok ne budete spremni za posluživanje.
 
 

  • Podijeli:

Tagovi

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()