Najlakši recept za bosansku poslasticu

Tufahije sa orasima

30.06.2023. 06:00
  • Podijeli:
tufahije shutterstock-6499bd76b8607.webp Foto: Shutterstock

Tuffah na arapskom jeziku znači jabuka odakle je i izveden naziv za tufahije.

Recept za pripremu ove poslastice su u Bosnu i Hercegovinu donijeli Turci.

Tako da ako ste u Sarajevu nemojte propustiti priliku da probate tufahije, laganu poslasticu koja se ovdje odomaćila i vremenom dobila svoju posebnost.

Za pripremu tufahija su najbolje zelenije jabuke, tvrđe, sitnije veličine, probajte sa sortom greni smit, a mogu se koristiti i ajdare.

Bitan dio recepta je pravljenje šećernog sirupa ili agde u kome se jabuke kuvaju.

Obavezno probajte veoma ukusan način pripreme sa pečenim jabukama iz rerne. Pored oraha za fil se koriste i bademi, lješnici ili kombinacije istih.

Sastojci: 

  • 10 sitnijih jabuka
  • 500g šećera
  • 500ml vode
  • 150g mljevenih oraha
  • sok od iscijeđenog limuna
  • slatka pavlaka za šlag
  • 50ml mlijeka
  • kesica vanil šećera

Priprema:

Oljuštiti jabuke i lagano nožem izvaditi središnji dio sa košticama, ukoliko nemate spravicu u kuhinji kojom se to lagano radi.

U posudu za kuvanje sipati vodu, šećer, sok od limuna kako bi napravili šećerni sirup, agdu. Kada agda proključa lagano spustiti jabuke.

Kuvati 15 minuta vodeći računa da se jabuke ne raspadnu. Prvo kuvati jednu stranu jabuke pa rešetkastom kašikom lagano okrenuti i drugu stranu jabuke, ukoliko se same ne okrenu.

Limun nam pomaže da jabuke zadrže svijetlu boju prilikom kuvanja. Kao što nam i velika količina šećera u sirupu pomaže da se jabuke prilikom kuvanja ne raspadnu.

Jabuke izvaditi iz sirupa. Ostaviti da se hlade, prvo na sobnoj temperaturi, kasnije u frižider na sat vremena.

Samljevene orahe preliti vrelim mlijekom pomiješati sa vanilin sećerom (može i kašika rastopljenog putera), pa orasima čvrsto puniti središnji dio jabuke.

Napunjene tufahije staviti u staklenu posudu i preliti preostalom agdom.

Jabuke ukrasiti šlagom, pa ponovo u frižider do služenja.

Na vrh šlaga radi dekoracije staviti po jednu višnju iz likera, kompota ili slatkog (nije obavezno). Ili samo posuti mljevenim orasima.

  • Podijeli:

Tagovi

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()