Koji su to najbolji svjetski ulični specijaliteti?

O ukusima kažu ne treba raspravljati

03.11.2022. 22:45
  • Podijeli:
hrana_pomfrit-1667511473611.webp Foto: Pixabay

Pitajte deset ljudi koje im je najbolje i najukusnije jelo i dobićete deset odgovora. Na to pitanje je pokušao da da odgovor i poznati svjetski turistički vodič, a konačno mišljenje su dali čitaoci.

Koji su to najbolji svjetski ulični specijaliteti? 

To je uvijek bila tema o kojoj se ozbiljno raspravlja. Od vijetnamskog bánh mì hljeba i grčkih girosa, preko indijskih samosa i meksičkih gringa takosa, gradovi širom svijeta se mogu pohvaliti raznim ukusnim uličnim jelima.

Upravo zbog toga je turistički vodič TasteAtlas sakupio ocjene svojih čitalaca kako bi ocijenio „najbolje“ ulične restorane na svijetu. Na osnovu ocjena publike napravljena je lista najukusnije hrane a u obzir su uzete sve destinacije svijeta, piše TU Magazin.

Najbolji svjetski ulični specijaliteti

9. Carne Asada

Prema TasteAtlas-u, ovo su „prvi takosi na svijetu“, nastali 1500-ih u Meksiku. Tanki komadi govedine se ispeku, a zatim služe na vrhu kukuruzne tortilje s korijanderom sa različitim salatama i salsama. To je jaka, ukusna i utješna hrana koju vole ljudi širom svijeta.

8. Carnitas

Carnitas je meksičko jelo od dinstane svinjetine. Meso se dinsta na masti nekoliko sati, nakon čega se služi sa korijanderom, lukom nasjeckanim na kockice, gvakamoleom i tortiljama. Ovo jelo se može naći svuda, od uličnih štandova do otmenih restorana, iako se to često priprema i za posebne prilike i proslave.

7. Guotie

Guotie su sjevernokineske knedle pripremljene na pari. Obično su punjene mljevenom svinjetinom, kineskim kupusom, đumbirom, mladim lukom i pirinčanim vinom. Hrskava i istovremeno meka tekstura se postiže posebnim načinom pripreme, dok se dno knedle prži, u posudu se doda malo tečnosti kako bi se ostatak skuvao na pari.

6. Gringas

Gringas se nalaze na pola puta od takosa do kesadilje. Radi se o dvije tortilje između kojih se nalazu topljeni sir, sastojci se razlikuju do regiona gdje se pripremaju, ali obično se služe sa mariniranim mesom, lukom i ananasom.

5. Paratha

Paratha je vrsta hljeba pripremljenog u maslacu. Uz hljeb obično idu kiseli krastavci, jogurt, kari od mesa i povrća. Varijacije ovog specijaliteta omiljene su u Aziji, od Indije i Šri Lanke do Pakistana, Nepala i Bangladeša.

4. Bánh mì

Postoji mnogo različitih varijanti ovog popularnog vijetnamskog jela, ali svima je zajednička tema hrskavi francuski baget. Punjen je mješavinom mesa i povrća, obično svinjskom kobasicom, korijanderom i krastavacma. Hrskavi hleb, začini i meso su nasleđe francuskog i kineskog kolonijalizma, dok čili i kiseli krastavci odražavaju vijetnamski uticaj.

3. Karaage

Ovaj specijalitet se bazira na japanskoj kuhinjskoj tehnici ​​u kojoj se mali komadi mesa ili ribe mariniraju, posipaju brašnom i prže u dubokom ulju. Karaage se obično služe sa kriškama limuna i majonezom.

2. Lumpiang Shanghai

Lumpiang Shanghai su tanke palačinke od jaja koje se pune mljevenim mesom i prže u dubokom ulju. Ovi hrskavi zalogaji razvili su se iz kineskih prolećnih rolinica, otuda i reč Shanghai u nazivu.

1. Roti Canai

Ova malezijska glavna ulična hrana je osigurala prvo mesto na listi TasteAtlas-a. Priprema se od testa sa maslacem koje je vrlo tanko razvijeno, a zatim se ta tehnika ponavlja nekoliko puta. Nakon toga, tjesto se prži u dubokom ulju tako da je tekstura istovremeno i hrskava i mekana. Jelo su u Maleziju donijeli indijski migranti 1800-ih godina.

  • Podijeli:

Tagovi

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()