Koja je razlika? Suvi ili svježi kvasac?

Suvi kvasac se dobija uz korak više odnosno tako što svježi, dok prolazi kroz komoru za sušenje, pretvara u sitne granule.

28.12.2023. 06:15
  • Podijeli:
kvasac_instagram -6587e47453afa.webp Foto: Instagram

Kvasac je neophodan sastojak mnogih recepata uključujući hljeb, kiflice, tijesto za pizzu i većinu pogača.

Kvasac je zapravo gljivica koja se koristi da bi tijesto fermentiralo, a u prehrambenoj industriji možete ga pronaći u suvom ili svježem obliku. Kada je o samoj proizvodnji riječ, šećer uz prisutnost kiseonika potiče razvoj te gljivice kvasca, a kao rezultat toga nastaje kvasni kolač koji se potom pretvara u svježi kvasac.

Suvi kvasac se dobija uz korak više odnosno tako što svježi, dok prolazi kroz komoru za sušenje, pretvara u sitne granule.

Upravo u tome je razlika između suvog i svježeg kvasca, ali i u načinu korištenja. Da biste aktivirali suvi kvasac trebate ga jednostavno dodati direktno u tijesto.

Dok svježi kvasac prvo morate otopiti u malo tople vode ili mlijeka pa ga onda dodati u tijesto.

Svhi kvasac se može čuvati na sobnoj temperaturi i ima duži rok trajanja, dok svježi mora biti u frižideru i rok trajanja mu je kraći.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()