Kako je u Derventi stvoreno carstvo luksuznih poslastica?

Po struci inženjer informatike, znanja o pravljenju čokoladnih poslastica Daira je sticala na bezbroj načina

31.12.2022. 18:15
  • Podijeli:
Pralina Derventa5_Hedonist-63a99ce2aaf2e.webp Foto: Hedonist

Luksuzne čokoladne poslastice sa jestivim 24-karatnim zlatom, šafranom, skupocijenim šampanjcem i mnoge druge zanimljive poslastice nastaju u jednoj derventskoj čokolateriji.

U prizemlju je iza raskošnog izloga prodajni prostor ali i mjesto za degustaciju desetina vrsta pralina, kandiranog voća sa čokoladom, čokoladnih lizalica, torti.  Tu su i buketi ruža koje izgledaju kao da su sad ubrane. No, nisu. Ove ruže  mirišu na čokoladu i prave se ručno, latica  po latica. Sve su to mala čokoladna čuda koje ručno pravi Daira Milaimi

Dok nas vodi na sprat, da pokaže svoju radionicu, Daira nam priča da je ovu radnju ali i dio tajni zanata nasljedila od oca. Međutim, po struci inženjer informatike, znanja o pravljenju čokoladnih poslastica sticala je na bezbroj načina.

“Interesovanje za proizvodnju pralina se pojavilo prije 20-ak godina kada sam se u Njemačkoj, gdje sam živjela kao izbjeglica, prvi put srela sa ručno rađenim pralinama. Ja sam iz porodice poslastičara, pa sam se odmah zainteresovala. Posjetila sam tada radnju u kojoj su se prodavale te divne delicije i bila oduševljena i tada su počele prve maštarije“ priča za Hedonist Daira o svojim počecima.

Početkom 2000. krenuo je intenzivniji rad sa čokoladom, školovanje za izradu konditorskih proizvoda u svijetu i kod nas.  

„Degustatori mojih prvih proizvoda bili su komšije. Nakon toga su počele pristizati i narudžbe”, sjeća se Daira početaka posla u kojem svakodnevno napreduje i uživa.

Uvodi nas u radionicu gdje nastaje crna i bijela čokolada, topi je stavlja u kalupe, pravi razne oblike, kombinuje sa domaćim, šumskim i koštunastim voćem, bombonama, listovima i laticama aromatičnih biljaka. Stvara kandirano voće, čokoladne tartufe, savršene torte.

“Jedna od najluksuznijih poslastica je pralina od ružinog ulja posuta sa 24 karatnim zlatom. Pravim i sa rumom, belisom, sa ukusom kafe ili maline, imamo praline koje mi zovemo exkluziv različitih ukusa limeta, đumbir, badem.. pralina merk de šmapanj se zove i radi se sa vinjakom i sa jednim kvalitetnim šampanjecem na zapadu je zovu kraljica praline”, objašnjava nam Daira.

A, potpuni hedonozam je kada probate punjenu datulu sa marcipanom i prženim jezgrom badema. A, možete i da izaberete omiljenu kombinaciju čokolade sa kandiranim laticama ruža, ljubičica ili šafranom, tim sastojkom skupim kao zlato ali daleko ljepšeg ukusa.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()