Da li ste čuli za hljeb od griza? Ovo je specijalitet u arapskom svijetu

Različite kulture podrazumijevaju i različite navike, posebno kada je riječ o ishrani

29.06.2023. 06:00
  • Podijeli:
Hleb (1)-641d96fd5be80.webp Foto: Pixabay

U našoj tradiciji je oduvijek prisutno to da se hljeb pravi od brašna, bez obzira kakva je vrsta brašna u pitanju. Ipak, ima dijelova svijeta gdje brašno i nije najbolji izbor za hljeb. 

Jedan takav recept se odnosi na arapski hljeb sa grizom, koji svakako treba da probate. 

Ono što vam je nephodno za ovaj hljeb je sljedeće: 

  • 500 griza 
  • 30 g kvasca 
  • 2 kašike brašna 
  • pola šoljice maslinovog ulja 
  • pola kašičice soli
  • 1 žumance
  • voda

 

Hljeb se priprema na sljedeći način: 

U dubokoj posudi pomiješati griz, brašno i kvasac pomiješan sa malo vode, maslinovog ulje i soli. Potom dodajte vodu i zamijesite tijesto.

Mijesite snažnim potezima ruke oko desetak minuta, nakon toga podijelite na dva ili četiri dijela, zavisno o tome koliki hoćete da budu hljepčići.

Loptice tijesta razvući u okrugle hljepčiće i stavljati na tacnu namazanu uljem, pokriti krpom i ostaviti da malo odstoji na toplom.

Nakon što narastu, premazati žumancem pomiješanim s malo vode ili mlijeka i peći u dobro ugrijanoj rerni. Provjeriti da li su pečeni iznutra pomoću oštrog noža ili čačkalice. 

Možete ih i prevrnuti da bi se ispekli ravnomjerno. Pečene hljebove ostavite da se malo ohlade i poslužiti tople.

  • Podijeli:

Tagovi

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()