Baklava sa sirom

U jednom kolaču dva - Baklava i sheesecke, magija od hrskavih listića

28.12.2022. 09:22
  • Podijeli:
kolač_baklava_sir_instagram 1-63abf36aaadb9.webp Foto: Instagram

Dva kolača u jednoj neodoljivoj poslastici - baklava i cheesecake - magija od hrskavih listića tijesta, komadića orašastih plodova i ukusnog kremastog nadjeva.

Recept:

FIL 1:

100 g oraha ili pistacija

2 kašike toplog maslaca

60 g šećera u prahu

7/8 komada jufki za baklavu

šecera u prahu za posipanje jufki

50 g otopljenog maslaca za listove

Šerbe:

3/4 čaše šećera (časa od 2 dcl)

3/4 čaše vode

1 vanilin šećer

par kapi cijeđenog limuna

FIL 2:

600 g grčkog jogurta

2 kašike šećera

1 vanilnin šećer

2 kašike čvrstog jogurta

1 jaje

2 kašike brašna

pistacij za po vrhu

Priprema:

Prvo napravite šerbet (agdu), dodate sve osim limuna, kad provre kuhati 10 minuta i pred sam kraj dodajte par kapi limuna. Potom pustite da se oghadi.

Uključite rernu na 200 stepeni. U kalup fi 1 redati kore ukrug i svaku premazivati maslacem i vrlo malo posipati šećerom u prahu svaki koru dok ne potrošite. Ostatak kora koji ide preko kalupa odstranite nožem. Staviti u zagrijanu rernu na 200 stepeni da se kore malčice zapeku na 4 minute i izvaditi. Smanjite rernu na 160 stepeni, na toj temperaturi ćete peći baklavu 1 sat.

Prije toga, napravimo mix  orašastih plodova ili po izboru samo jednu vrstu. Tu se doda šećer i maslac i promiješa, prvo taj fil ide na zapečene kore. Onda pravimo drugi fil. Pomiješaju se svi sastojci, bez grudica. Prelije se preko prvog fila i stavi se na pečenje 160 stepeni - 1 sat. Pečeno je kada su se listovi fiksirali sa filom a sredina se lagano ljulja. 

Na vrh  pospite pistacije. Ostaviti na hlađenje 15 min pa rubove i vrh zaliti sa zaljevom.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()