Preminuo istaknuti književnik Mićo Cvijetić

Umro je u Beogradu poslije teške i duge bolesti

07.03.2023. 22:15
  • Podijeli:
Mico Cvijetic foto Facebook:Benedikt Dyrlich-6407a957a095c.webp Foto: Facebook/Benedikt Dyrlich

Istaknuti pisac, pjesnik, književni teoretičar, kritičar, putopisac i novinar Mićo Cvijetić preminuo je u Beogradu poslije teške i duge bolesti.

Cvijetić je bio doktor književnih nauka i najbolji srpski poznavalac književnosti Lužičkih Srba.

Rođen je u Kušlatu kod Foče 1946. godine, studije Istorije jugoslovenskih književnosti i srpskohrvatskog jezika završio je na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, gdje je i magistrirao.

Doktorirao je na Filološkom fakultetu u Beogradu 1989. godine sa temom književnih veza Lužičkih Srba i Jugoslovena.

Radio je kao prosvjetni radnik i lektor na Univerzitetu u Lajpcigu /1978-1982/, a najveći dio radnog vijeka proveo je na Radio Sarajevu, kao dugogodišnji urednik Redakcije za kulturu.

Na početku građanskog rata otišao je iz Sarajeva i od novembra 1992. godine živio u Beogradu.

Bio je stalni saradnik Radio Beograda, u listu "Borba" desetak godina uređivao nedeljni književni dodatak "Svet knjige", a od 2005. do 2020. godine, glavni i odgovorni urednik "Književnih novina".

Objavio zbirke pjesama "Zaumice", "Zapisi", "Čvorovi i uzlovi", "Uzaludni poslovi", "Svet i kuća", "Glasovi vedrine", "Božje seme / Gospodovo seme", knjige kritika i eseja "Kritike i komentari", "Razdaljine i blizine", "Kroz vremena i knjige", "Oslonci i ukrštaji", "Lica i obrazine".

Njegove knjige putopisa "U lepoj domovini Lužičkih Srba" /2009/, "Bliske daljine - Moskva i Kijev" i "Francuska nadahnuća" spadaju u sam vrh putopisne proze u domaćoj književnosti.

Kao vrsni znalac lužičkosrpskog i njemačkog jezika, preveo je dvije knjige lužičkosrpskih bajki: "Tri krasna prstena" i "Lepa i ružna devojka", antologiju savremenog pjesništva Lužičkih Srba, kao i zbirke satihova njemačkih pjesnika Petera Geriša i Konstance Petersman.

Kao vrsni znalac srpske književnosti, bio je dugogodišnji revnosni član Velikog žirija za nagradu "Meša Selimović" u čije se kriterijume nije moglo posumnjati.

Glasao je i ove godine, a njegov izbor pet najboljih knjiga, uz kratka i lucidna obrazloženja, bio je jedan od posljednjih tekstova koje je stigao da napiše.

Cvijetić je preminuo prošle noći, a mjesto i datum sahrane biće naknadno objavljeni.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()