Zabrana pušenja u FBiH na snazi od 13. juna: Ključ u bravu za male kafiće

Kako je rekao, preporuke nisu problem za veće hotele i objekte, međutim smatra da su ugroženi mali kafići

25.06.2024. 08:12
  • Podijeli:
pusenje cigarete dim foto Anadolija-6471b1deb2410.webp Foto: Anadolija

U Federaciji BiH (FBiH) 13. juna na snagu su stupila nova pravila za pušenje u zatvorenim javnim i ugostiteljskim objektima, a predstavnici ugostitelja ističu da će primjena ovog pravilnika staviti ključ u bravu malim ugostiteljskim objektima.

Naime, kako je rekao Amir Hadžić, predsjednik Udruženja hotelijera i restoratera u BiH, za "Nezavisne novine" ugostiteljima je ostavljeno jako malo vremena da se prilagode strogim pravilima Pravilnika.

"Pravilnik ima dosta nelogičnosti i anomalija. Jedna od preporuka je da oni koji imaju prostor veći od 50 kvadrata moraju odvojiti prostor za pušače od minimalno 12 kvadrata i maksimalno 20 odsto od ukupne površine sa ventilacijom, ali bez ikakve usluge. Zatvorićemo gosta u tor da ispuši cigaru i da se vrati. To je budalaština. Zašto bih ja kao ugostitelj izdvojio prostor da gost ispuši, a da ne potroši. Ne može uzeti ni kafu ni nešto drugo", kaže Hadžić.

Kako je rekao, preporuke nisu problem za veće hotele i objekte, međutim smatra da su ugroženi mali kafići.

"Ti mali prostori biće prisiljeni da stave ključ u bravu", ističe Hadžić i dodaje da je ovaj zakon neprimjenjiv.

"Najveća zamjerka je ta što zakon nije donesen jedinstveno na cijelom teritoriju Bosne i Hercegovine", zaključio je Hadžić.

Naime, pušenje će u potpunosti biti zabranjeno u objektima manjim od 50 metara kvadratnih u kojima se služi hrana i piće. Pravilnikom o zabrani pušenja propisani su uslovi za posebne prostore za pušenje u zatvorenim javnim i ugostiteljskim objektima, uz definisanje izuzetaka od opšte zabrane pušenja u FBiH.

Prema ovom pravilniku, vlasnici ugostiteljskih objekata koji žele dozvoliti pušenje u određenim prostorijama moraće se pridržavati strogih propisa.

"Na ulazu u dijelove u kojima je to dozvoljeno moraće da postave jasne oznake da je pušenje dozvoljeno, ali i da je štetno za zdravlje, te da je zabranjen ulazak i boravak lica mlađih od 18 godina. U objektima i zonama gdje je zabranjeno pušenje nije zabranjena upotreba tehnologije zagrijavanja duvana", navedeno je u Pravilniku.

Vlasnici objekata površine do 50 metara kvadratnih u kojima se služi samo piće mogu odlučiti hoće li objekat biti pušačkog ili nepušačkog tipa, a ako dozvole pušenje, prostor će morati biti opremljen sistemom ventilacije i filtracije vazduha, kao i uređajem za mjerenje i prikazivanje podataka o potpritisku.

Vlasnicima ugostiteljskih objekata ostavljen je period od šest mjeseci za prilagođavanje poslovanja u skladu sa Pravilnikom, a za njegovo kršenje nakon tog perioda pravna lica suočiće se sa kaznom od 2.000 do 5.000 KM, dok odgovorna lica mogu biti kažnjena u rasponu od 300 do 1.000 KM.

Goran Kurtinović, član Upravnog odbora Udruženja poslodavaca ugostiteljstva i turizma Republike Srpske "Horeca", ističe da je Republika Srpska možda jedina u Evropi koja nema striktno regulisane pravilnike.

"Na ovaj način se samo mijenjaju navike gostiju, i sigurno je da će se u nekom početnom periodu i smanjiti pazari, dok se gosti ne naviknu", kazao je Kurtinović i dodao da dugoročno gledano to jako dobra ideja.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()