Norveški pisac i dramatičar: Jun Fose dobitnik je Nobelove nagrade za književnost

Nagrada je vrijedna 11 miliona švedskih kruna ili oko milion dolara

05.10.2023. 17:00
  • Podijeli:
nobelova nagrada-65047d160205e.webp Foto: Tanjug/Angela Weiss/Pool Photo via AP

Norveški pisac i dramatičar Jun Fose dobitnik je Nobelove nagrade za književnost "zbog svojih inovativnih komada i proze koja daje glas neizrecivom", saopštila je danas Švedska kraljevska akademija, koja dodjeljuje nagradu.

Nagrada je vrijedna 11 miliona švedskih kruna ili oko milion dolara.

"Preplavljen sam emocijama i pomalo uplašen. Ovo vidim kao nagradu književnosti koja prije svega ima za cilj da bude književnost, bez drugih razmatranja", izjavio je Fose, koji je i pjesnik.

Fose /64/, koji piše na najmanje uobičajenoj od dvije zvanične verzije norveškog jezika, rekao je da nagradu smatra priznanjem tom jeziku i pokretu koji ga promoviše i da na kraju nagradu duguje samom jeziku.

Poznat kao "novi norveški", koji i koristi samo oko 10 odsto stanovništva zemlje, Foseova verzija jezika razvijena je u 19. vijeku sa ruralnim dijalektima u svojoj osnovi, što ga čini alternativom dominantnoj upotrebi danskog koja je uslijedila nakon 400 godina saveza sa Danskom.

Pored više od dvije desetine drama, ovaj pisac je u periodu od četiri decenije objavljivao i romane, eseje, zbirke poezije i niz knjiga za djecu.

Prema riječima njegovog izdavača, Foseova djela prevedena su na više od 40 jezika, a bilo je više od 1.000 različitih produkcija njegovih drama.

Ustanovljene voljom švedskog pronalazača dinamita i biznismena Alfreda Nobela, nagrade za dostignuća u književnosti, nauci i miru dodeljuju se od 1901. godine.

Nagrada za ekonomiju je kasniji dodatak koji je ustanovila Švedska centralna banka.

Pored nagrade za mir, nagrada za književnost je često izazivala najviše pažnje i kontroverzi, gurajući manje poznate autore u žižu javnosti, kao i podizanje prodaje knjiga za dobro uspostavljene književne superzvijezde.

Tokom godina, nagrada za književnost je obuhvatila ljude koji su daleko izvan tradicije romanopisaca, uključujući dramske pisce, istoričare, filozofe i pjesnike, a čak je otvorila novi teren sa nagradom kantautoru Bobu Dilanu 2016. godine.

Prošlogodišnju Nobelovu nagradu za književnost dobila je Eni Erno, za svoje uglavnom autobiografske knjige koje ispituju sjećanje i društvenu nejednakost, čime je postala prva Francuskinja koja je osvojila ovu najprestižniju svjetsku književnu nagradu.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()