Pakleno ljeto: Protekla sedmica najtoplija u istoriji!

Rekordne temperature u junu zabilježene su širom sjeverozapadne Evrope

11.07.2023. 11:50
  • Podijeli:
profimedia-0182463926-italija-vinogradi-sunce.jpg

Protekla sedmica bila je najtoplija u istoriji, prema preliminarnim podacima, saopštila je Svjetska meteorološka organizacija (SMO).

Kako se navodi, u rekordno toplom junu zabiljeležene su temperature morske vode površine bez presedana i rekordno mala količina leda na Antarktiku.

Rekordne temperature na kopnu i u okeanu mogu imati razorni uticaj na ekosisteme i životnu sredinu, ukazuje SMO. 

"Do visokih temperatura u junu i početkom jula došlo na početku razvoja El Ninja, za koji se očekuje da će dodatno podići temperature i na kopnu i u okeanima i dovesti do ekstremnijih temperatura i morskih toplotnih talasa", izjavio je Kristofer Hevit, direktor klimatskog servisa u SMO.

Dodao je da se može očekivati da će biti oboreno još više rekorda kako se El Ninjo bude razvijao i da će se taj uticaj osjećati do 2024. godine. 

"Ovo je zabrinjavajuća vijest za planetu", istakao je on.

Omar Badur iz SMO kaže da je, prema podacima partnera te organizacije u različitim dijelovima svijeta, prva nedelja jula postavila novi rekord u pogledu dnevnih temperatura.

Izvještaj evropske Službe za klimatske promjene Kopernikus pokazao je da je jun ove godine bio nešto više od 0,5 stepeni iznad prosjeka za period 1991-2020, obarajući prethodni rekord iz juna 2019. godine.

Rekordne temperature u junu zabilježene su širom sjeverozapadne Evrope, u dijelovima Kanade, Sjedinjenih Država, Meksika, Azije i istočne Australije.
Jun je bio hladniji nego inače na nekoliko mjesta, uključujući zapadnu Australiju, zapadne Sjedinjene Države i zapadnu Rusiju.

Prema podacima Kopernikusa, površinske temperature vode u sjevernom Atlantiku su "neverovatne", kao i temperature cijelih okena. 

„Temperature u sjevernom Atlantiku su bez presedana i izazivaju veliku zabrinutost. One su mnogo više od onoga što je predviđano“, rekao je Majkl Sperou iz SMO, ističući da će to uticati na ekosisteme i ribarstvo.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()