Čak je i Nedim Sladić u nedoumici: Kakve veze mi imamo sa Pacifikom?

Poznati bh. meteorolog Nedim Sladić i za početak jula prognozira ne baš topao period, uz pljuskove i grmljavinu

02.07.2023. 14:40
  • Podijeli:
umbrella-4234837-1920-vreme-kisobran-kisa-vremenska-prognoza-prolece-jesen-pixabay.jpg Foto: Pixabay

U junu se nismo nagrijali sunca. Praktično, tek u jedan mah, u trajanju od tri dana, moglo se osjetiti da je stiglo ljeto.

Poznati bh. meteorolog Nedim Sladić i za početak jula prognozira ne baš topao period, uz pljuskove i grmljavinu.

"U prvoj dekadi mjeseca jula nastavlja se umjereno ljeto na Balkanu s kojim će biti prolaznih frontalnih poremećaja sa sjeverozapada donoseći prolazne pljuskove i grmljavinu. Istovremeno, snažan termobarički greben će za sedam do 10 dana izgledno usloviti velike vrućine na području Pirinejskog poluostrva i sjeverozapada Afrike uz temperature zraka širokopojasno iznad 40 °C. Tu se i javljaju upitnici za dalje - hoće li prenos vrelog zraka prema zapadu Evrope, ili na istok prema Balkanu, a zavisiće uveliko od razvoja WWB-a u Pacifiku (udari vjetrova na zapadnom Pacifiku koji utiču na klimatsku pojavu El Ninom prim.pr.) bi se mogao odraziti na AAM (meteorološki proračuni o kretanju vazdušnih masa prim.pr.)", napisao je Sladić.

 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()