Uposlenici željeznice i metroa u Velikoj Britaniji nastavljaju štrajk

Zbog štrajka je značajno smanjen broj linija i usluga koje pružaju britanske željeznice i metro

08.10.2022. 18:49
  • Podijeli:
velika britanija_metro, željeznička_anadolija 1-1665247935455.webp Foto: Anadolija

Uposlenici željeznice i metroa u Velikoj Britaniji nastavljaju štrajk koji je pokrenut prije nekoliko sedmica, javlja Anadolija.

Mnogi štrajkuju zbog gubitka posla, neslaganja oko uvjeta rada i penzija.

Zbog štrajka je značajno smanjen broj linija i usluga koje pružaju britanske željeznice i metro.

Hiljade radnika širom Velike Britanije započeli su krajem augusta štrajk zbog dugotrajnih sporova oko uslova rada i nepravednih plata.

Putnici širom zemlje, uključujući glavni grad London, suočavaju se s problemima u transportu jer su usluge u vozovima, autobusima i metrou često obustavljene.

Radnici koji učestvuju u štrajku su iz Željezničke mreže, Transporta za London, Londonskih autobusa i drugih transportnih kompanija i članovi su brojnih sindikata, uključujući sindikate Nacionalne unije željezničkog, pomorskog i transportnog (RMT) saobraćaja.

Britanski ministar saobraćaja Grant Shapps osudio je masovni štrajk i okrivio njegove učesnike da uzrokuju nepotrebne smetnje milionima putnika koji se oslanjaju na transportne usluge u zemlji kako bi išli na posao i posjetili porodicu i prijatelje.

Sindikati koji predvode masovni štrajk, međutim, tvrde da su njihovi radnici ozbiljno pogođeni krizom troškova života s inflacijom koja je dostigla visokih 10 posto i smanjenjem plata. Nadalje, tvrde da loši uslovi rada ugrožavaju njihove živote. 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()