UNA u Solunu: Čuvar srpskog groblja sahranjen uz najveće vojne počasti

Oproštaju od posljednjeg srpskog Solunca prisustvovao veliki broj građana, prijatelja, članova porodice, te diplomatskog kora

06.07.2023. 12:30
  • Podijeli:

Na vojničkom groblju Zejtinlik u Solunu danas je sahranjen Đorđe Mihailović, najvoljenijeg čuvara srpskog groblja.

U prisustvu velikog broja prijatelja, članova porodice, ali i diplomatskog kora Grčke, Srbije, Republike Srpske, svi su se emotivno oprostili od Đure, koji je želio da se sahrani pod svog oca i djeda.

Emotivan oproštaj

Podsjećamo, Đuro je cijeli svoj život proveo čuvajući one koji su dali život za Srbiju u Prvom svjetskom ratu.

Deda Đorđe, koji je više od šest decenija bdio nad humkama srpskih junaka, pridruži se tako sa svojim usnulim pukovima u podne. Vječno počivalište deda Đorđa biće, po njegovoj želji, u zajedničkoj grobnici gdje su sahranjeni njegov deda Savo i otac Đuro, čiji je zavjet preuzeo da, kao i oni, čuva ovo sveto mjesto.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije, Nikola Selaković je u svom obraćanju kazao da je Đorđe Đuro Mihailović pravi junak.

"Srpski velikani su često živjeli i umirali van Srbije, danas naši plemići, književnici naučnici, širom svijeta počivaju daleko od otadžbine koju su za života zadužili svojim postignućima. Na njihovim svjetlim grobovima, kada nas put ka njima nanese, puštamo suzu poštovanja i zahvalnosti, ali i krivice, znajući da im je svima posljednja i neuslišena bila da počivaju u otadžbini, među svojima. Đorđe Đurov Mihailović, imao je samo jednu želju - da počiva ovdje, gdje ćemo ga danas položiti, kraj oca Đura i dede Sava, i među svojojm braćom i zemljacima, vojnicima slavnih srpskih pukova. U životu nisam upoznao koji su Srbiju voljeli više od njega i dičili se svojim srpstvom do posljednjeg dana. Njegovo srce stremilo je kao u pjesmi -uvijek negdje tamo daleko, daleko od mora, ka neostvarenim životima svih naših junaka i mučenika sahranjenih na Zejtinliku", rekao je između ostalog Selaković.

Prisutnima se obratio i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, koji je između ostalog kazao da danas ispraćaju junaka.

"Ovdje smo da ispratimo junaka, koji je svoj život posvetio čuvajući od zaborava i njegujući uspomene na stradanje koje je pratilo srpski narod u prošlom vijeku, kada je srpski narod izgubio preko pola svoje populacije. Kada čovjek obiđe i sve vidi, jedno je pitanje neminovno kako smo uspjeli da se promaknemo kao narod, da se održimo kao zajednica, da sačuvamo se od zaobrava, a ja bih rekao da smo uradili zahvlajujući ljudima kakv je bio Đorđe. Ovdje sam uime Republike Srpske da izrazim saučešće svima koji su ga voljeli, široko kao što je i on dočekivao i mnogima podario vrijeme i značaj dao svima. Svakako da se srpski narod mora odužiti Đuri za sve što je učinio. Zajedno sa grčkim narodom dijelimo istu historiju, stradalnički smo narod, a ovaj vijek mora da bude vijek našeg ujedinjenja. Ova generacija vlasti u Srbiji i Republici Srpskoj pokušavaju da otrgnu od zaborava i da zajedno obilježavamo ove važne događaje", kazao je Dodik.

Tri tegle zemlje

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije, Nikola Selaković sa sobom je donio i tri tegle sa zemljom. Jedna tegla je iz Srbije, druga iz BiH, a treća iz Crne Gore, koju je simbolično prosuo u deda Đorđev grob.

Zemlju iz iz BiH poslao je Banjalučanin Siniša Vidović, zamjenik predsjednika stranke Ujedinjena Srpska i savjetnik predsjednika Narodne skupštine RS, a iz Crne Gore direktor Direktorata za plaćanja u Ministarstvu poljoprivrede i šumarstva CG Vladislav Bojović.

Čuvar groblja šest decenija

Na posljednjem ispraćaju čuvara Zejtinlika bili su predstavnici Počasne garde iz Srbije i Grčke , a po dogovoru, garda zemlje u kojoj je djeda Đorđe rođen, 1. maja 1928. godine, ispalila je plotune.

Mihailović pripada trećoj generaciji čuvara Zejtilnika. Punih šest decenija on je brinuo o više od 7.000 grobova srpskih vojnika, izginulih na Solunskom frontu. Bio je aktivan sve do prošle godine, kada zbog bolesti, nije više mogao da siđe do groblja.

 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()