CIK promovisao nove tehnologije: Da li je to dovoljno za "poštene" izbore?

Za digitalizaciju izbornog procesa neophodne izmjene Izbornog zakona BiH

09.10.2023. 15:08
  • Podijeli:

Centralna izborna komisija (CIK) BiH organizovala je danas prezentaciju najsavremenije opreme koja se koristi na biračkim mjestima, a odnosi se na automatsku indetifikaciju birača, proces glasanja i skeniranja glasačkih listića, kao i brzi transfer rezultata sa biračkog mjesta do Glavnog centra za brojanje.

Predstavljen je i skener za biometrijski otisak prsta i ličnu kartu koja je biometrijski vezana za sistem biometrije ličnih karata koji se vodi u IDDEEA-i.

Riječ je o automatizovanom sistemu evidencije otiska prsta glasača, čime će se, kako su kazali iz CIK-a, sa stopostotnom sigurnošću moći identifikovati svaki birač, te online unosu rezultata sa svakog biračkog mjesta na stranicu CIK-a.

Sve to, nadaju se, pomoći će u bržem prebrojavanju glasova kao i smanjenju mogućih grešaka. Time bi se trebao smanjiti i prostor za izborne prevare, što je po mnogima hitno potrebno budući da su građani skoro pa potpuno izgubili povjerenje u izborni sistem.

"Od 2000. godine nije bilo napretka u digitalizaciji biračkog procesa. Iako su o potrebi digitalizacije i unapređenja izbornog procesa bh. političari često govorili, konkretni koraci nadležnih su izostali. Da bi nove tehnologije mogle biti implementirane na izborima sljedeće godine potrebno je da Parlament BiH donese izmjene Izbornog zakona kojima bi bilo predviđeno uvođenje novih tehnologija u izborni proces", rekao je predsjednik CIK-a Suad Aranutović.
 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()