U neretvanskim mandarinama pronađen opasni pesticid: Završile u BiH

Pesticid inače već godinama zabranjen u EU

28.11.2023. 10:48
  • Podijeli:
mandarine pixabay-6549fb4996903.webp Foto: Pixabay

Evropska agencija za sigurnost hrane objavila je na svojim stranicama da je u neretvanskim mandarinama koje su završile na tržištu u BiH pronađen nedopušteni pesticid klorpirifos.

Prema objavi Agencije, u mandarinama je pronađeno 0.031 mg/kg klorpirifosa, a uzorak je uzet 20. novembra. Ovo je treći put da je u neretvanskim mandarinama pronađen nedopušteni pesticid.

Kako javlja Danica, hrvatski su inspektori pesticid otkrili "službenom kontrolom na tržištu". To znači da su uzorke mandarina uzeli direktno od neretvanskog proizvođača. Nakon nalaza Hrvatska je odmah o svemu izvijestila službena tijela u BiH. Uz to, uništene su sve mandarine proizvođača koji je koristio sporni pesticid, inače već godinama zabranjen na tržištu EU.

Nedavno je i kontrolom na prodajnim mjestima u Hrvatskoj otkriven klorpirifos (chlorpyrifos) u mandarinama koje su se prodavale u Hrvatskoj i Sloveniji. Zemlja prijave bila je Hrvatska. Prije toga mandarine s tragovima klorpirifosa otkrivene su i u pošiljci za Srbiju.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()