Trbuhom za kruhom: U BiH sve više radnika iz Nepala, Kine, Bangladeša i Indije

Prema zvaničnim podacima za prošlu godinu, u Republici Srpskoj izdato je 1.595 radnih dozvola za strance

03.08.2023. 08:44
  • Podijeli:

Iz dana u dana, Bosna i Hercegovina bilježi sve više radnika iz zemalja Bliskog istoka, odnosno Afrike i Azije. Samo u Republici Srpskoj, Vlada je za ovu godinu odborila 1400 stranih radnih dozvola. Stručnjaci smatraju da će se taj trend nastaviti, jer našoj zemlji sve više nedostaje radne snage.

Prema zvaničnim podacima za prošlu godinu, u Republici Srpskoj izdato je 1.595 radnih dozvola za strance. Od tog broja poništeno je ili stavljeno van snage oko 148 dozvola. Prognoze su da će u narednim godinama ta kvota biti i premašivana.

"Možemo reći da je najviše radnih dozvola za strance izdato u oblasti građevinarstva, zatim u prerađivačkoj industriji, uslužnim dejlatnostima i trgovini.Tu je najviše izdato za državljane Srbije 453 radne dozvole, zatim za državljane Turske 300, Bangaldeša 100, i onda idu Kina, Indija i Nepal", kazao je portparol Privredne komore Republike Srpske, Dejan Rauš.

Niske plate i loš odnos većine poslodavaca prema radnicima u realnom sektoru najčešći su uzrok odlaska radne snage. S druge strane, za radnike iz siroamšnih zemalja i takvi uslovi su više nego prihvatljivi. Međutim, iz Sinidkata upozoravaju da strani radnici ne mogu zamijeniti domaće.

"Vidite da se poslodavci i javno hvale da su postali konkurentni za radnu snagu koja dolazi iz azijskih zemalja. Da, to je tačno ali nisam siguran da tu dobijaju stručnu i kvalitetnu, kvalifikovanu radnu snagu, za neke manualne poslove da, ali taj broj sigurno neće dobiti koji njima treba", poručio je Danko Ružičić, potpredsjednik Saveza sindikata RS za privredne grane.

A, zbog sve većeg angažovanja stranih radnika, povećava se i sumnja u moguću trgovinu ljudima. Zabilježenih slučajeva za sada nema, kažu u policijskoj upravi Banjaluka. Ipak, zbog sumnje da bi u naredom periodu moglo doći do zloupotrebe takvih radnika u svrhu radne eksploatacije, u narednom periodu najavljuju pojačane kontrole kako bi preventivno suzbili pojavu trgovine ljudima.

"Imamo određene sumnje s obzirom na povećan broj tih ljudi koji se dovode uglavnom iz zemalja Afrike i Azije. U pitanju su uglavnom neobrazovani ljudi, koji imaju jezičke barijere i veoma su pogodno tlo za manipulaciju sa njima", izjavio je Zoran Pašalić, načelnik Odjeljenja za organizovani kriminalitet i droge u Policijske uprave Banjaluka.

I tako, kao što je za naše građane pogodno tlo Evropska unija, za radnike iz zemalja Bliskog istoka to je Bosna i Hercegovina, jer na kraju svi idu samo za jednim, "trbuhom za kruhom". 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()