Značajno veći broj u odnosu na prošlu godinu: U Njemačkoj 2,6 miliona nezaposlenih

Stopa nezaposlenosti u najvećoj ekonomiji ЕU sada iznosi 5,7 odsto, što je nepromijenjeno u odnosu na prethodni mjesec

03.11.2023. 07:20
  • Podijeli:
njemačka_siromašni_anadolija 1-1669310383445.webp Foto: Anadolija

Broj nezaposlenih ljudi u Njemačkoj iznosio je 2,6 miliona u septembru, što je za oko 165.000 više u odnosu na isti mjesec prošle godine, objavila je njemačka Savezna agencija za zapošljavanje.

Stopa nezaposlenosti u najvećoj ekonomiji ЕU sada iznosi 5,7 odsto, što je nepromijenjeno u odnosu na prethodni mjesec.

Ipak, u Njemačkoj nije došlo do jesenjeg skoka zaposlenosti - za razliku od prošle godine, kada se između septembra i oktobra broj zaposlenih povećao za 43.000, ove godine rast zaposlenosti u istom periodu iznosi svega 20.000, piše "Špigl".

"Njemačka ekonomija stoji u mjestu već dobrih godinu dana", rekla je direktorka Savezne agencije za zapošljavanje Andrea Naels o posrnuloj privredi.

"Nakon mnogo vremena, to nije bez vidljivih posljedica po tržište rada. Ali ako pogledamo ekonomske parametre, ono se još i dobro drži", dodala je ona.

Tržište rada tradicionalno ojača početkom jeseni, djelimično i zbog povratka radnika nakon ljetnjih odmora. Obuke i drugi obrazovni programi takođe počinju, a profesori u učitelji se vraćaju u škole.

Potražnja za radnicima takođe ostaje visoka. U oktobru, bilo je nepopunjeno 749.000 radnih mjesta, što je oko 98.000 manje nego prije godinu dana, navodi "Špigl".

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()