Zelenski: U Davosu sam se sastao sa šefom J.P. Morgana i investitorima

Ukrajinska ekonomija se prošle godine pokazalo boljim od očekivanog, s rastom BDP-a u 2023. od pet posto, nakon pada od 22,8 posto 2022

16.01.2024. 17:24
  • Podijeli:
Tan2023-12-1922243753_2 volodimir zelenski AP PhotoEvgeniy Maloletka-6599a41d607ca.webp Foto: Tanjug/AP Photo/Evgeniy Maloletka

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski objavio je da se u Davosu na Svjetskom ekonomskim forumu (WEF) sastao s direktorima firme JPMorgan, najveće američke investicijske banke, te drugim velikim međunarodnim investitorima.

"Za nas je važno privući privatni kapital za obnovu Ukrajine. Nadam se da će JPMorgan pomoći da privučemo veliki broj globalnih investitora i korporacija ukrajinskoj ekonomoiji", napisao je Zelenski na Telegramu.

Prema uredu ukrajinskog predsjednika, na sastanku su sudjelovali izvršni direktor JPMorgan Chasea Jamie Dimon te ostali direktori kompanije i uprave ostalih investicijskih kuća, uključujući BlackRock, Bridgewater Associates, Carlyle Group, Blackstone, Dell i ArcelorMittal.

Ukrajinsko ministarstvo ekonomije je priopćilo da je na sastanku sudjelovalo oko 100 direktora, a raspravljalo se o privatnim investicijama kako bi zemlja obnovila i modernizirala svoju ekonomiju i infrastrukturu koja je teško oštećena tokom skoro dvogodišnjeg rata.

Ukrajinska ekonomija se prošle godine pokazalo boljim od očekivanog, s rastom BDP-a u 2023. od pet posto, nakon pada od 22,8 posto 2022.

Za ovu godinu vlada predviđa rast BDP-a od 4,6 posto.

Zelenski je na sastanku istaknuo potrebu razvoja i primjene financijskih instrumenata koji bi spajali privatni i javni kapital.

Julia Svirienko, zamjenica premijera i ministrica ekomojine, kazala je da vlada provodi reforme kako bi poboljšala investicijsku klimu i olakšala poslovanje.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()