Zbog napada Huta promet brodova kroz Suecki kanal pao za 42 posto

Njihovi napadi u Crvenom moru na izraelske brodove i one koji imaju veze sa Izraelom je izazvalo zabrinutost za globalnu trgovinu

26.01.2024. 12:21
  • Podijeli:
huti jemen reuters-65755f46e220b.webp Foto: Reuters

Obim komercijalnog saobraćaja koji prolazi kroz Suecki kanal pao je za čak više od 40 posto u posljednja dva mjeseca nakon napada jemenskih Huta.

Njihovi napadi u Crvenom moru na izraelske brodove i one koji imaju veze sa Izraelom je izazvalo zabrinutost za globalnu trgovinu.

Huti su ranije više puta saopćili da smatraju legitimnim ciljevima izraelske komercijalne brodove i vojne brodove regiji i da je to znak solidarnosti s Palestincima u Gazi.

Oni tako tjeraju velike prevoznike tereta da koriste duže i skuplje rute kako bi izbjegli napade.

Prema UNCTAD-u, brodovi koji su skrenuli s Crvenog mora, umjesto toga ploveći oko južnoafričkog Rta dobre nade, doveli su do pada tranzita kroz Suecki kanal za 42 posto u posljednja dva mjeseca.

Visoki zvaničnik pokreta Huti Mohamed al-Bukhaiti obećao je ruskim i kineskim brodovima siguran prolaz kroz Crveno more.

Al-Bukhaiti insistira da su vode oko Jemena, koje neke brodarske kompanije izbjegavaju zbog napada Huta, sigurne sve dok brodovi nisu povezani s određenim zemljama, posebno Izraelom.

Zbog napada na brodove, američko-britanska koalicija je izvršila brojne zračne udare proteklih sedmica na položaje Huta u Jemenu.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()