Zabrinjavajuće: Naučnici pronašli plastično kamenje

Šta to radimo našoj planeti

20.03.2023. 11:57
  • Podijeli:

Čuli ste za pleistocen, vremensku epohu koju kolokvijalno nazivamo ledenim dobom. Načuli ste možda i za holocen, geološku epohu koja je započela nakon nje – i u kojoj, zvanično, još uvijek živimo. Ali posljednjih godina, u geologiji se pominje nova epoha – Antropocen.

Antropocen, nazvan tako zbog dominantnog ljudskog uticaja, uočen je kada su geolozi prvi put primjetili geološki sloj u kom je nađeno veliko prisustvo naše naizgled omiljene stvari na svijetu. Plastike!

I mada antropocen još uvijek nije zvanična epoha, novi dokazi sa ostrva Trinidade kod Brazila bi mogli to da promijene. Naime, naučnici su pronašli plastično kamenje.

Plastični materijali bačeni u okean, u ovom slučaju najviše ribarske mreže, se nasuču na plažu. Kada temperatura poraste, počnu da se tope. Topljenjem, zahvate okolni materijal i stvore kamen sačinjen od plastike.

"Ovo je uzbudljivo i zastrašujuće u isto vrijeme. Ovo znači da je zagađenje dostiglo geološki nivo, da plastika bačena u okean postaje geološki materijal, i da će postati neizbježan sastojak planete Zemlje", kaže geolog Fernanda Avelar Santos.

Da stvar bude gora, jedini ljudi koji žive na ostrvu Trinidade su brazilski marinci, koji su tu da ga štite s obzirom da je ostrvo permanentno zaštićeno područje i najvažniji svjetski dom zelenih kornjača.

  • Podijeli:

Tagovi

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()