Zabranjen uvoz ruskog dizela i drugih naftnih derivata u Evropsku uniju

Zabrana je uvedena uporedo sa ograničavanjem cijene naftnih prerađevina

05.02.2023. 20:07
  • Podijeli:
punjenja-spremnika-dizelom-pixabay.jpg

Evropa je od danas uvela zabranu uvoza ruskog dizel goriva i ostalih naftnih derivata i time dodatno smanjila svoju zavisnost od Moskve kako bi pokušala kazniti Kremlj zbog rata u Ukrajini.

Zabrana je uvedena uporedo sa ograničavanjem cijene naftnih prerađevina, što je rezultat dogovora grupe od sedam demokratskih država.

Cilj je da se omogući da se dizel i dalje isporučuje u zemlje poput Kine i Indije i da se izbjegne naglo poskupljenje ovog goriva, što bi nanijelo štetu potrošačima širom svijeta, a da se istovremeno umanji profit koji ostvaruje Moskva.

Dizel je od ključnog značaja za ekonomiju jer se koristi u automobilima, teretnim kamionima, poljoprivrednoj mehanizaciji i fabričkim mašinama.

Cijene dizela porasle su zbog povećanih troškova transporta i oporavka potražnje u Kini, čija ekonomija izlazi iz restrikcija koje su bile na snazi zbog koronavirusa.

Članice Evropske unije će odsad nabavljati dizel gorivo iz Sjedinjenih Američkih Država, sa Bliskog istoka i iz Indije kako bi zamijenile rusko gorivo, koje je u jednom trenutku pokrivalo deset posto potreba u Europi.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()