Vulkan Ibu u Indoneziji eruptirao, evakuisani građani okolnih sela

Najviši nivo uzbune

19.05.2024. 10:07
  • Podijeli:
vulkan ibu reuters-6649ace517766.webp Foto: Reuters

Vulkan Ibu na indonežanskom ostrvu Halmahera je eruptirao, što je primoralo ljude sedam obližnjih sela da se evakuišu.

Zajednički tim policije, vojske i službenika za traganje i spašavanje je poslan u to područje kako bi evakuirao stanovnike okolnih sela, rekao je Abdul Muhari iz agencije za ublažavanje katastrofa u saopćenju.

Stanovnici su smješteni u šatore gdje su proveli noć, a vlasti su preporučile svim stanovnicima na udaljenosti od sedam kilometara od vulkana da se udalje.

Prema zvaničnim podacima, na ostrvu Halmahera je do 2022. godine živjelo više od 700.000 ljudi.

Nivo uzbune je podignut na najviši nivo još prije četiri dana, nakon što je Ibu eruptirao više puta ranije ovog mjeseca.

Ovo je jedan od najaktivnijih indonezijskih vulkana - samo prošle godine je eruptirao više od 21.000 puta.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()