Volodimir Zelenski liderima EU: Ovaj dan će ući u historiju, nemojte izdati vjeru u Evropu

Evropsko vijeće, podsjetimo, treba glasati da li će Ukrajini, Moldaviji, ali između ostalog i BiH dati zeleno svjetlo za početak pregovora za članstvo u EU

14.12.2023. 14:05
  • Podijeli:
volodimir zelenski reuters-654ca34dc4862.webp Foto: Reuters

Obraćajući se liderima Evropske unije putem videolinka, predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski je zamolio šefove država i vlada da "danas ne padnu u neodlučnost" i da "ne izdaju" vjeru u Evropu.

Evropsko vijeće, podsjetimo, treba glasati da li će Ukrajini, Moldaviji, ali između ostalog i BiH dati zeleno svjetlo za početak pregovora za članstvo u EU. I dok se donedavno smatralo da će Ukrajina lako dobiti podršku, u posljednje vrijeme se govori da to možda i neće biti slučaj te da ima mnogo uslovljavanja.

A ta uslovljavanja su vezana i za davanje zelenog svjetla BiH za početak pregovora.

"Ovaj dan će ući u našu historiju. Bilo da je to dobro ili loše za nas, historija će zahvatiti sve. Svaku riječ, svaki korak, svaku akciju i nedjelovanje i znat će se ko se za šta borio", poručio je.

Zelenski je dodao da je veoma važno da Evropa danas ne padne u neodlučnost te da niko ne želi da se Evropa smatra nepouzdanom ili nesposobnom za donošenje odluka koje je sama pripremila. Naglasio da je prema njegovom mišljenju Kijev uradio svoj zadatak, piše The Guardian.

"Govorimo o odluci koja je obećana. I nisam čuo nikakav kontraargument zašto ne bismo trebali implementirati plan oko kojeg se dogovorila cijela Evropa", rekao je.

Prošle godine Ukrajina je dobila jasne preporuke koje je vezane za to koje korake treba poduzeti.

"Donijeli smo ključne zakone. Svi vi, i ja naglašavam: svi, dobro znate da smo ispunili svaku obavezu. Pozivam Evropu da poštuje svoja obećanja. Jedno vas danas molim – nemojte izdati narod i njegovu vjeru u Evropu. Ako niko ne vjeruje u Evropu, šta će održati Evropsku uniju u životu? ​Ljudi u Evropi neće vidjeti nikakvu korist ako Moskva dobije propusnicu iz Brisela u obliku negativnosti prema Ukrajini", rekao je.

On je poručio da će Putin to sigurno iskoristiti protiv njih lično i protiv cijele Evrope.

"Nemojte mu dati ovu prvu - i jedinu - pobjedu godine. Evropa mora pobijediti, sporazumi se moraju poštovati, a riječi moraju biti važne", rekao je na kraju.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()