Vatikanska misterija: Novi tragovi o djevojci nestaloj prije 40 godina

Emanuela Orlandi nestala je u ljeto 1983. dok se vraćala kući sa časa muzike u centru Rima

22.06.2023. 22:29
  • Podijeli:
Emanuela Orlandi foto Reuters-6494af0b55fd1.webp Foto: Reuters

Vatikanski tužilac Alesandro Didi rekao je danas da su otkriveni novi tragovi "vrijedni dalje istrage" u slučaju vatikanske učenice Emanuele Orlandi koja je nestala prije 40 godina.

Emanuela Orlandi, koja je bila ćerka istaknutog vatikanskog službenika i živjela je unutar Vatikana, nestala je u ljeto 1983. dok se vraćala kući sa časa muzike u centru Rima, prenosi CNN.

Njen nestanak jedan je od najdugotrajnijih italijanskih misterija.

Glavni vatikanski tužilac Alesandro Didi je u januaru objavio da ponovno otvara raniju, neuvjerljivu vatikansku istragu pošto je naslijedio dosije od prethodnika koji je u međuvremenu penzionisan.

On je danas saopštio da su članovi njegovog tima pregledali sve dostupne dokaze i da su razgovarali s ljudima koji su prije 40 godina radili u "određenim kancelarijama".

"Oni su potvrdili dijelove u istrazi koji su bez sumnje vrijedni njenog nastavka", rekao je Didi.

Didi je rekao da nedavno predao podatke o svojim otkrićima italijanskim tužiocima kako bi mogli odlučiti što je u ovom slučaju najbolje učiniti.

Vatikan je odlučio da Didi nastavi s daljom istragom slučaja te je u saopštenju istakao da je svjestan dugogodišnje patnje porodice nestale.

Otac djevojske Erkol Orlandi, koji je preminuo 2004. godine, radio je za Institut za vjerska djela, a majka Marija Orlandi i dalje živi u porodičnom stanu u Vatikanu. 

Djevojčin brat Pjetro Orlandi proveo je život pokušavajući da otkrije šta se dogodilo njegovoj sestri i često je krivio Vatikan za skrivanje informacija.

Orlandi je za nedjelju najavio protest na Trgu svetoga Petra, kada papa bude dijelio blagoslov vjernicima.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()