"Vašington post" piše: Ukrajinci neće da se bore za korumpiranu Vladu

Bivši pomoćnik Zelenskog rekao je prošle sedmice da je Ukrajina izgubila čak 300.000 vojnika i da nedostaje ljudstva

08.12.2023. 21:40
  • Podijeli:
ukrajina rat reuters (2)-63b2f23dd9118.webp Foto: Reuters

Mnogi vojno sposobni Ukrajinci nisu voljni da se bore za korumpiranu Vladu predsjednika Vladimira Zelenskog, izbjegavajući regrutaciju putem mita, falsifikovanih dokumenata i opasnih pokušaja da pobjegnu u susjedne zemlje, objavio je "Vašington post".

"Iskreno, potrebno nam je više vojnika. Sve je manje profesionalnog vojnog osoblja", rekao je vođa jurišnog tima ukrajinske 68. brigade.

Nekoliko dana nakon što su ruske trupe ušle u Ukrajinu, Zelenski je naredio da se granice zatvore za muškarce od 18 do 60 godina, postavljajući dodatne stražare duž granica kako bi spriječio bježanje potencijalnih regruta.

Bivši pomoćnik Zelenskog rekao je prošle sedmice da je Ukrajina izgubila čak 300.000 vojnika i da nedostaje ljudstva.

Kijev je u više navrata širio svoje napore za regrutaciju, uzimajući starije muškarce i one za koje se ranije smatralo da su nesposobni za borbu, a očekuje se da će uskoro tinejdžeri biti poslati na front. Ukrajinske vlasti su već odustale od pravila koje izuzima muškarce mlađe od 28 godina bez prethodnog vojnog iskustva iz regrutacije, ali je nekoliko civila iz ove kategorije izjavilo za ovaj list da nemaju namjeru da se bore.

Jedan 20-godišnji mladić rekao je da ne želi da rizikuje život u vojsci, s obzirom na priče koje je čuo od prijatelja u redovima o nedovoljnoj obuci i endemskoj korupciji, kao što je plaćanje mita oficirima da bi dobili godišnji odmor.

List je naveo i da mnogi ne žele da se bore za vladu i u vojsci koja je puna korupcije i nesposobnih ljudi.

Suočeni sa uslovima na bojnom polju koji se često opisuju kao "mašina za mljevenje mesa", 650.000 vojno sposobnih muškaraca napustilo je Ukrajinu, dok "stotine hiljada" u zemlji na razne načine pokušava da izbjegne službu.

Oni koji bježe sakrivaju se u tuđe automobile, podmićuju graničare ili rizikuju pješačenjem kroz šume i prelazeći rijeke da bi ušli u susjednu Rumuniju, ističe list, napominjući da vodiči nude bezbjedan prolaz kroz divljinu za 1.200 dolara i više, dok je "cijena za podmićivanje stražara na moldavskoj granici 300 dolara".

Oni koji su i dalje u Ukrajini često podmićuju službenike da dobiju papire koji ih označavaju kao izuzete od službe.

"Čak i ako vam nedostaje noga, reći će da i dalje možete da upravljate dronom", rekao je jedan dezerter za novine, objašnjavajući da je pobjegao u Rumuniju jer se "obični Ukrajinci bore i umiru dok članovi parlamenta i druge elite krstare okolo u mercedesima i drugim fensi automobilima".

U razgovoru za Bi-Bi-Si prošle sedmice, jedan ukrajinski vojnik rekao je da je njegovim ljudima obećano nekoliko brigada da pokrenu operaciju na istočnoj obali rijeke Dnjepar u blizini Hersona. Umjesto toga, došao je mali broj mladih regruta.

"Potrebni su nam ljudi, ali obučeni ljudi, a ne oni `zeleni` koje sada imamo. Među našim marincima ima i onih koji ne znaju da plivaju", rekao je on.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()