Upaljen alarm: U dva mjeseca bankrotirala i treća banka

Prodajna cijena nije objavljena u saopštenju FDIC-a, koji je proveo aukciju između nekoliko banaka

01.05.2023. 16:19
  • Podijeli:
Banka First Republic_Profimedia-644fc2d7d3c46.webp Foto: Profimedia

Bankrotirala je treća američka banka u dva mjeseca i to je druga najveća propast neke banke u Americi.

Probala je banka First Republic čiju će imovinu sada preuzeti JP Morgan koji je postigao je dogovor s regulatorima o preuzimanju "značajne većine" imovine, uključujući 173 milijarde dolara pozajmica.

"Provodeći ovu transakciju, JPMorgan Chase podržava američki finansijski sistem svojom značajnom snagom i mogućnostima izvršenja", navedeno je iz banke.

Kalifornijski Odjel za finansijsku zaštitu i inovacije objavio je rano u ponedjeljak da je preuzeo First Republic i da će Savezna korporacija za osiguranje depozita (FDIC) djelovati kao stečajni upravnik.ž

Odmah potom FDIC je objavio prodaju. Prodajna cijena nije objavljena u saopštenju FDIC-a, koji je proveo aukciju između nekoliko banaka kako bi vidio koja će završiti s imovinom First Republica.

Te su ponude predane kasno u nedjelju poslijepodne, rekao je izvor za CNN. Zatim su uslijedili sati čekanja vijesti o tome koja je ponuda uspjela.

Kolaps First Republic banke uslijedio  je nakon propasti američkih banaka Silicon Valley i Signature nakon što su investitori povukli sredstva.

Američka centralna banka, Federalne rezerve, bila je prisiljena uskočiti s hitnim mjerama za stabilizaciju tržišta.

First Republic, koji je započeo s radom 1985. s jednom podružnicom u San Franciscu, poznat je po pružanju usluga bogatim klijentima u obalnim državama. Imao je imovinu od 229,1 milijardu dolara od 13. aprila. Na kraju prošle godine bio je 14. najveća banka u zemlji, prema podacima Federalnih rezervi.

JPMorgan Chase najveća je banka u Sjedinjenim Državama s ukupnom globalnom imovinom od gotovo 4 trilijuna dolara na dan 31. marta.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()