Uništene velike obradive površine: Posljedice će biti velike

Regija Herson jedna je od najplodnijih i najproduktivnijih

08.06.2023. 12:43
  • Podijeli:
ukrajina brana reuters-648165f6b4a4c.webp Foto: Reuters

Ukrajinski zvaničnici upozorili su na ozbiljne dugoročne posljedice za poljoprivredu u jednom od najplodnijih područja u zemlji, a sve nakon rušenja velike brane.

Ministarstvo poljoprivrede u srijedu je predvidjelo da bi se polja u južnoj Ukrajini mogla "pretvoriti u pustinje već sljedeće godine", budući da vitalni sistemi navodnjavanja, koji ovise o ogromnom akumulacijskom jezeru Kahovka, prestaju funkcionirati.

Rezervoar brzo nestaje, šaljući ogromne količine vode niz rijeku Dnjepar prema Crnom moru.

Prije rata, kaže ministarstvo, 31 sistem za navodnjavanje osiguravao je vodu za 584.000 hektara poljoprivrednog zemljišta.

"Brana je bila jedini izvor vode za navodnjavanje", rekao je prvi zamjenik ministra Taras Vysotsky.

"Ovo je sada uništeno. Ako će poljoprivrednici imati vodovod, trebalo bi ga ponovo graditi iz početka", kazao je on.

Regija Herson jedna je od najplodnijih i najproduktivnijih u Ukrajini. Osim poznatih lubenica, bogata poljoprivredna zemljišta s obje strane rijeke Dnjepar proizvode mnoštvo različitih usjeva, od luka i paradajza do suncokreta, soje i pšenice. Farme mlijeka također će vjerovatno biti pogođene.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()