Uništena važna brana kod Hersona, kreću evakuacije

Voda dostiže kritični nivo

06.06.2023. 07:24
  • Podijeli:
brana ukrajina - reuters-647ec2d30ef89.webp Foto: Reuters

Južno zapovjedništvo ukrajinskih snaga jutros je objavilo da su ruske su snage srušile branu Nova Kakovka.

"Razmjeri uništenja, brzina i količine vode, kao i vjerovatna područja poplave se trenutno razjašnjavaju", objavilo je zapovjedništvo na svojoj Facebook stranici.

Ruski i ukrajinski korisnici društvenih mreža su rano jutros opširno izvještavali da je brana uništena. Reuters nije mogao nezavisno provjeriti izvještaje.

Oleksandr Prokudin, ukrajinski guverner regije Herson, objavio je video na Telegramu u kojem kaže da će kao rezultat štete na brani Nova Kakhovka "voda doseći kritični nivo za 5 sati" i da je evakuacija započela.

Kako je izvijestio Oleksandr Prokudin, lokalni stanovnici već su počeli evakuirati iz opasnih područja. Potvrdio je da su Rusi srušili Kakovku i pozvao ih da što prije napuste opasna mjesta.

Ogromna brana Nova Kakhovka, koja blokira rijeku Dnjipro uzvodno od Hersona, gdje ukrajinske snage napreduju, posljednjih sedmica je stekla vitalnu stratešku važnost.

Od oktobra prošle godine, Rusija i Ukrajina su više puta optužile jedna drugu za planiranje rušenja brane eksplozivima, što bi poplavilo veliki dio područja nizvodno i vjerovatno prouzrokovalo velika razaranja oko grada Hersona.

 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()