UN-ova komisija utvrdila da su ruski vojnici počinili ratne zločine u Ukrajini

Među zločinima nad ukrajinskim civilima, povjerenstvo posebno ističe silovanja i mučenja te odvođenje djece.

24.09.2022. 17:00
  • Podijeli:
Izjum2_masovna grobnica_REUTERS-1663948379129.webp Foto: Reuters

Ruska vojska je počinila brojne ratne zločine u dijelovima Ukrajine koje je zauzela, ocijenila je u petak posebna komisija koju su Ujedinjeni narodi (UN) formirali kako bi istražili zločine nad civilima koji su počinjeni u ruskoj invaziji na Ukrajinu.

Među ratnim zločinima za koje izvještava UN-ova komisija tereti ruske vojnike posebno se ističu masovna silovanja, mučenja i egzekucije civila, kao i na zatvaranje djece, piše Reuters.    

Članovi UN-ove komisije boravili u Ukrajini i razgovarali sa žrtvama i svjedocima

Članovi UN-ove komisije boravili su u Ukrajini, i to na području Kijeva, Harkiva (Harkova), Sumija i drugih gradova. Dio tih područja zaposjele su ruske snage još na početku invazije na Ukrajinu.

UN-ovi istražitelji ukupno su posjetili 27 mjesta u Ukrajini te su razgovarali sa 150 žrtava nasilja i svjedoka. Našli su dokaze, kazao je Erik Mose, šef UN-ove komisije, o velikom broju pogubljenih i mučenih civila, od kojih su mnogi bili zaklani ili im je pucano u glavu. 

"Na temelju dokaza koje je povjerenstvo prikupilo, zaključak je da su u Ukrajini počinjeni ratni zločini", istaknuo je Mose pred UN-ovim Vijećem za ljudska prava u Ženevi, a prenio je Reuters.

Komisija UN-a dokazala i dva ukrajinska zločina, oba nad zarobljenim ruskim vojnicima 

Mose nije precizirao, ističe ta novinska agencija, o kojem se tačno broju ratnih zločina radi. Kazao je samo da su "velik broj" počinile ruske snage, dok su, s druge strane, dokazali samo dva ratna zločina koje su počinile ukrajinske snage i to na zarobljenim ruskim vojnicima.

Vijeće za ljudska prava UN-a zatražilo je od Rusije da se očituje o izvještaju o zločinima ruskih vojnika u Ukrajini, no Moskva nije poslala predstavnika na sjednicu tog tijela UN-a. Za sada nema ni službenih reakcija iz ruske prijestolnice.

Inače, stav koji zastupa Moskva je da ruski vojnici u Ukrajini ne čine zločine nad civilima, niti gađaju civilne ciljeve.

U komisiji kažu da se zasad još ne može govoriti o zločinu protiv čovječnosti

Iako je dio predstavnika zemalja zastupljenih u Vijeću za ljudska prava tražio da se zaključi kako je Rusija u Ukrajini počinila zločin protiv čovječnosti, Mose je rekao, piše Reuters, kako se za sada, na temelju preliminarnih podataka, takav zaključak ne može izvući.

Rusija je napala Ukrajinu 24. februara i do sada je zauzela oko petine ukrajinskog teritorija. U sedam mjeseci rata poginule su hiljade ljudi, dok su milioni Ukrajinaca izbjegli i raseljeni.

Ratne štete su ogromne, a čitavi su gradovi, poput Mariupolja, gotovo sravnjeni sa zemljom.

Masovne grobnice u Buči i Izjumu

Prvi konkretni dokazi o zločinima počinjenim nad ukrajinskim civilima počeli su se pojavljivati nakon oslobođenja Buče, jednog od kijevskih predgrađa koje je mjesec dana bilo pod ruskom okupacijom. Buča i okolni gradovi oslobođeni su krajem marta i početkom aprila, a u njima su pronađene masovne grobnice s velikim brojem civila.

Ukrajinske su vlasti našle masovne grobnice i na području Izjuma u Harkivskoj (Harkovskoj) oblasti. To su područje ukrajinske snage oslobodile početkom septembra.

Rusija je već demantirala da su njeni vojnici činili zločine u Buči i Izjumu, kao i bilo gdje drugdje u Ukrajini. To je u četvrtak ponovio i ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov u obraćanju UN-u u New Yorku. U Moskvi tvrde da je sve to samo "predstava za zapadnu javnost".

Zelenski nakon Buče poručio da Rusija provodi genocid nad Ukrajincima

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski ocijenio je nakon Buče da Rusija provodi genocid u Ukrajini.

Kijev od Washingtona već mjesecima traži da Rusiju stavi na popis zemalja koje sponzoriraju terorizam, no američki predsjednik Joe Biden nedavno je kazao da SAD to neće napraviti.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()