Ukrajinske snage prvi put koristile rakete dugog dometa

Sjedinjene Američke Države u posljednjih nekoliko dana tajno poslale "mali broj projektila" Ukrajini

18.10.2023. 10:48
  • Podijeli:
eksplozija naftovod ukrajina profimedia-6518716a90e03.webp Foto: Profimedia

Ukrajinske snage koristile su rakete dugog dometa ATACMS za napade na dvije zračne baze u okupiranim gradovima Berdjansk i Lugansk u noći između 16. i 17. oktobra.

Sjedinjene Američke Države u posljednjih nekoliko dana tajno poslale "mali broj projektila" Ukrajini. Izvori ne otkrivaju druge detalje, ali je rečeno da modifikacija ATACMS-a koju je primila Ukrajina ima domet od oko 160 km.

Kasnije je medijska platforma Noelreports objavila fotografiju olupine projektila na Twitteru (X) koja ukazuje da se vjerovatno radilo o MGM-140A ATACMS Block I, M39(A1?) tipu.

Ranije, 17. oktobra, ukrajinske snage za specijalne operacije potvrdile su napad na vazdušne baze u privremeno okupiranim gradovima Berdjansk i Lugansk, koji je prouzrokovao uništenje devet ruskih helikoptera različitih modifikacija, lansera protivvazdušne odbrane i mjesta skladištenja municije.
Ukrajina je mjesecima tražila od SAD-a da joj obezbijedi naoružanje dugog dometa kako bi pogodio mete Rusa u njihovoj pozadini, ali je Washington to odbio zbog zabrinutosti zbog eskalacije s ruske strane i nedostatka takvih projektila za američku vojsku.

U septembru je, prema medijskim izvještajima, američki predsjednik Joe Biden na sastanku u Bijeloj kući obavijestio Volodimira Zelenskog da će Washington predati mali broj projektila ATACMS za pomoć u ratu s Rusijom. Nije bilo zvaničnog saopćenja.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()