Ukrajina i Njemačka potpisale historijski sporazum

Ukrajinski predsjednik bi u subotu trebao održati govori i na Minhenskoj sigurnosnoj konferenciji

16.02.2024. 17:20
  • Podijeli:
Zelenski_Olaf_foto_Reuters-65cf76dea18ef.webp Foto: Reuters

Njemačka i Ukrajina potpisale su u Berlinu bilateralni sporazum o sigurnosti kojim se Njemačka obvezuje na dugotrajnu podršku i sigurnosne garancije Ukrajini.

„Ovo je historijski korak. Njemačka će i dalje podržavati Ukrajinu protiv ruske invazije“, poručio je njemački kancelar Olaf Scholz preko kanala X i dodao „Slava Ukrajini“. On je zajedno s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim potpisao sporazum u Berlinu, prenosi HINA.

Prema informacijama njemačke vlade, potpisani dokument je „sporazum o sigurnosnim garancijama i dugoročnoj podršci“ Njemačke Ukrajini, pri čemu detalji sporazuma nisu objavljeni. Sporazum se temelji na obećanju danom na rubu G7 summita u Vilniusu prošloga ljeta, na kojem je nekoliko zemalja Ukrajini najavilo „dugotrajna sigurnosne garancije“.

Sporazumom se namjerava premostiti jaz dok Ukrajina ne postane članica NATO-a.

Zelenski bi kasnije tokom dana trebao potpisati sličan sporazum i sa Francuskom u Parizu, dok je sa Velikom Britanijom ovakav sporazum potpisan u januaru. Zelenskog, koji je u petak ujutro doputovao u posjetu Berlinu, nakon razgovora s Olafom Scholzom će primiti i njemački predsjednik Frank-Walter Steinmeier.

Ukrajinski predsjednik bi u subotu trebao održati govori i na Minhenskoj sigurnosnoj konferenciji, gdje bi se trebao sastati i sa potpredsjednicom SAD-a Kamilom Harris. Zelenski je uoči puta najavio kako će na sigurnosnoj konferenciji u subotu nastojati potaknuti zapadne političke i odbrambene zvaničnike na veću vojnu podršku.

"Počinjem dva važna dana. Sastanci sa partnerima u Njemačkoj i Francuskoj, novi sporazumi i Minchenska sigurnosna konferencija", napisao je o tome na X-u, prethodno Twitteru, dodavši da se radi na "novoj sigurnosnoj arhitekturi za Ukrajinu, kao i na novim mogućnostima".

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()