Uhapšena novinarka koja je pratila suđenje Navalnom i zabilježila njegov posljednji snimak

Favorskaja je pratila suđenja Navalnom nekoliko godina

29.03.2024. 07:36
  • Podijeli:
sahrana sahranjen aleksej navaljni, opelo - 1 mart 2024 - foto Reuters (1)-65e1dd88abccd.webp Foto: Reuters

Novinarka koja je snimila posljednji snimak ruskog opozicionog političara Alekseja Navalnog prije njegove smrti, Antonina Favorskaja, privedena je u policiju.

Favorskaja je pratila suđenja Navalnom nekoliko godina, a organizacija za slobodu medija Reporteri bez granica izjavila je u četvrtak da je ona jedna od šest novinara širom zemlje koji su tokom ovog mjeseca lišeni slobode.

Ruske vlasti pritvorile su je kasno u srijedu i optužile je za učešće u "ekstremističkoj organizaciji" objavljivanjem na društvenim mrežama Navalnijeve fondacije za borbu protiv korupcije, saopćila je ruska grupa za ljudska prava OVD-Info.

Portparolka Navalnog Kira Jarmiš rekla je da Favorskaja nije ništa objavila na platformama fondacije i sugerisala da su je ruske vlasti targetirale zato što je radila svoj posao kao novinarka.

OVD-Info je saopćio da je Favorskaja prvobitno privedena 17. marta nakon što je položila cvijeće na grob Navalnog. Provela je 10 dana u zatvoru nakon što je optužena za neposlušnost prema policiji, ali kada je taj period pritvora istekao, vlasti su je ponovo optužile i naredile da se pojavi u petak u Basmanskom okružnom sudu u Moskvi, saopćio je OVD-Info.

Ona je jedna od nekoliko ruskih novinara na meti vlasti zbog toga što se nalazi na strani protivnoj Kremlju i Putinovoj vlasti.

Navalnijevu fondaciju za borbu protiv korupcije su ruske vlasti proglasile ekstremističkom organizacijom, što znači da ljudi povezani s njom mogu biti osuđeni na zatvorske kazne, piše Guardian.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()