U Velikoj Britaniji nastupila desetodnevna žalost

Povodom smrti kraljice, mnoge sportske i kulturne aktivnosti u Velikoj Britaniji, kao i rad u Parlamentu, odgođeni su

09.09.2022. 12:21
  • Podijeli:
elizabeta-ii-tanjug-jonathan-buckmaster-pool-photo-via-ap Cropped.jpg Foto: Tanjug

U Velikoj Britaniji u petak je nastupila desetodnevna žalost nakon jučerašnje smrti kraljice Elizabete II, prenosi Anadolu Agency (AA).

Povodom smrti kraljice, mnoge sportske i kulturne aktivnosti u Velikoj Britaniji, kao i rad u Parlamentu, odgođeni su.

Donji dom će obustaviti rad do 21. septembra, ali će se sastati u petak u podne radi posebne sjednice na kojoj će poslanici odati počast preminuloj kraljici.

Tokom vikenda će biti otkazane sve utakmice engleske Premier lige te svi ostali sportski događaji u škotskoj, irskoj i velškoj ligi.

Sve utrke konja, uključujući i jedan od najvećih događaja, Royal Ascot, će biti otkazan, kao i mečevi ragbija, kriketa i hokeja.

Pozorišta širom zemlje će vjerovatno nastaviti s radom uz prigušena svjetla i odavanje počasti kraljici minutom šutnje.

Svi televizijski programi na glavnim kanalima također su izmijenjeni zbog desetodnevne žalosti.

Svi štrajkovi u zemlji također su otkazani. Članovi Sindikata radnika u komunikacijama odustali su od 48-satnog štrajka najavljenog zbog spora oko plata i uslova.

Članovi sindikata željeznica, pomorstva i transporta također su trebali štrajkovati između 15. i 17. septembra, ali u saopštenju se navodi da je prekid rada otkazan.

Elizabeta II umrla je u četvrtak u Škotskoj kao monarh s najdužim stažom u britanskoj istoriji. Buckinghamska palata saopštila je da je "umrla mirno" u dvorcu Balmoral.

Kraljicu na tronu nasljeđuje njen najstariji sin Charles, princ od Velsa, koji ima epitet najdugovječnijeg britanskog prijestolonasljednika. Charles će vladati pod imenom Charles III.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()