U Pekingu temperatura iznad 40 stepeni, oboren "junski rekord"

Prethodna rekordna temperatura iznosila je 40,6 stepeni Celzijusa, a zabilježena je 10. juna 1961. godine

22.06.2023. 21:53
  • Podijeli:
vrucine-toplota-rashladjivanje-britanija-ljeto-anadolija-4-.jpg

U Pekingu, glavnom gradu Kine, temperatura zraka u podne je premašila 40 stepeni, dostigavši ​​"najvišu vrijednost zabilježenu u junu do sada".

Na meteorološkoj stanici na jugu grada, koja se smatra indikatorom temperature zraka, tokom dana je izmjerena temperatura od 40,7 stepeni Celzijusa.

Ovo je bila "najviša zabilježena temperatura u gradu od kada su počela redovna mjerenja".

Prethodna rekordna temperatura iznosila je 40,6 stepeni Celzijusa, a zabilježena je 10. juna 1961. godine.

U Pekingu se visoke temperature bilježe od početka juna.

Selo Tanghikou, oko 100 kilometara sjeverno od Pekinga, gdje je temperatura iznosila 41,8 stepeni Celzijusa, postalo je "najtoplija tačka u Kini".

Proglašena je "narandžasta" uzbuna zbog ekstremne vrućine koja se poklopila sa proslavom Zmajevog čamca.

"Narandžasti" alarm predstavlja drugi najviši nivo nakon "crvenog" u kineskom 4-stepenom sistemu upozorenja na veoma vruće vrijeme.

Ekstremne vrućine su također zabilježene u regijama oko Pekinga. U lučkom gradu Tiencin, 110 kilometara južno od glavnog grada, temperatura je dostigla 41,2 stepena, čime je oboren rekord.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()