U BiH preko 40 stepeni: Nezampaćen toplotni talas bilježi se od Kine, preko Južne Evrope do SAD

“To je alarmantno jer ako se klima nastavi mijenjati, možda ne budemo postojali uskoro. I to je zaista tužno", rekao je turist

17.07.2023. 21:00
  • Podijeli:
vreme vrućina leto tanjug SAVA RADOVANOVIĆ-64b004728b2ea.webp Foto: Tanjug/SAVA RADOVANOVIĆ

Nastavlja se period izuzetno vrućeg i po zdravlje opasnog vremena. U BiH danas temperature oko 40 stepeni, a na snazi je crveni meteoalarm. Još gore je u drugim dijelovima svijeta. Nezampaćen toplotni talas bilježi se od Kine, preko Južne Evrope do Sjedinjenih država, uz rušenje temperaturnih rekorda.

Najviša temperatura izmjerena je u Dolini smrti, najvećem nacionalnom parku u SAD-u i iznosila je 53 stepena Celzijusa. Ali, rekordne temperature tek se očekuju.

"Dolina smrti je definitivno sve toplija svakim ljetom. Uvijek obaramo toplotne rekorde i dalje će biti sve toplije ovdje", kaže radnica u parku Giovanna Ponce.

„Mislim da definitivno treba da počnemo da radimo nešto po tom pitanju jer je Zemlja mesto gde živimo. Trebali bismo se pobrinuti za to", kazala je jedna turistkinja.

“To je alarmantno jer ako se klima nastavi mijenjati, možda ne budemo postojali uskoro. I to je zaista tužno", rekao je turist.

Svega 0,8 stepeni manje izmjereno je u kineskom gradu Sanbao a slične temperature potrajaće i narednih pet dana.

U Kini su rekordno visoke temperature izazvale probleme u snabdijevanju električnom energijom, kao i u vezi sa poljoprivrednim usjevima, a postoji i zabrinutost da se ponove prošlogodišnje suše, najteže u posljednjih 60 godina.

Italija je izdala crvena upozorenja za vruće vrijeme za 16 gradova, a meteorolozi su upozorili da će temperature u narednim danima u južnoj Evropi dostići rekordne visine. Dok pronalaze načine kako da se rashlade, stanovnici ovih krajeva poručuju da su ljeta sve toplija i toplija.

"Ovo nije normalno. Ne pamtim ovako intenzivne vrućine".

"Ako se sada nastavi trend, mislim da nas sve čeka veliki šok".

Zbog visokih temperatura opustjele su i ulice Atine, a grčka vlada zabranila je pristup šumama i prirodnim rezervatima zbog povećanog rizika od požara. Vlasti su također pozivale stanovnike i turiste da izbjegavaju bilo kakva nepotrebna putovanja.

"Kada odete na Google mape i svoje putovanje označite kao pješačenje, pojavljuje se upozorenje o vremenu koje kaže da nije preporučeno da se hoda“.

U posljednja 24 sata u Grčkoj je izbilo 46 šumskih požara. U požaru na kanarskom ostrvu La Palma je izgorjelo je više od 4.600 hektara zemlje, a evakuisano je više od četiri hiljade ljudi.

U BIH temperature su narasle do 40. podioka. Raste i broj pacijenata koji se u službu hitne pomoći javljaju sa simptomima kao što su vrtoglavica, umor, malaksalost.

"Za ovaj vikend pregledano je 206 odraslih pacijenata, 48 djece i 43 puta je naša ekipa izašla na teren, to je u dane vikenda, subota i nedelja", rekla je Snježana Đokić, doktor medicine u službi hitne pomoći Banjaluka.

Slično vrijeme i narednih dana, a blago osvježenje stiže nam tek u drugoj polovini sedmice.

"Od četvrtka će doći do blage promjene vremena, pa će temperature se vratiti ne jedan prikladniji nivo - dakle ispod 35 stepeni, osim u Hercegovini gdje će još postojati potencijal za prelazak tog nivoa", najavio je meteorolog, Mersad Sijarić.

Iako nas očekaju prihvatljivije temperature, stručnjaci i dalje apeluju na pridržavanje propisanih mjera. Svjetska meteorološka organizacija podsjeća da su velike vrućine jedna od potencijalno najopasnijih vremenskih neprilika.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()