U Ankari se sastali američki i ruski obavještajci

Sastanak su potvrdili i u Washingtonu i u Moskvi, a Amerikanci tvrde da se nije razgovaralo o Ukrajini, nego o opasnosti korištenja nuklearnog oružja

Autor: UNA HR
14.11.2022. 20:49
  • Podijeli:
Ankara_PIXABAY-1668452641686.webp Foto: Pixabay

U Ankari su se u ponedjeljak sastali američki i ruski obavještajci, potvrdili su i u Bijeloj kući i u Kremlju.

Sastanak je, tvrde u Moskvi, inicirala američka strana.

Sastanak šefova CIA-e i ruskog SVR-a

Prema informacijama koje su objavili svjetski mediji, u turskoj su se prijestolnici sastali direktor CIA-e William Burns i direktor ruske obavještajne službe SVR Sergej Nariškin.

Prema tvrdnjama Washingtona, glavna tema razgovora bila je eventualna uporaba nuklearnog oružja od strane Rusije.

Konkretno, tvrdi Reuters, pozivajući se na neimenovane izvore iz Bijele kuće, američka je strana ruskoj željela prenijeti stav o katastrofalnim posljedicama do kojih bi dovela eventualna uporaba nuklearnog oružja.

"On ne vodi nikakve pregovore. Ne razgovara o rješavanju rata u Ukrajini", kazao je spomenuti izvor za Reuters.

Dodao je kako je cilj razgovora ostaviti otvorenima kanale komunikacije između Washingtona i Moskve i izbjeći rizik od nuklearnog rata.

Razgovore inicirao Washington

I glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov potvrdio je za TASS da su se predstavnici SAD-a i Rusije u ponedjeljak sastali u glavnom gradu Turske.

Dodao je kako su razgovori održani na inicijativu Washingtona, no o detaljima nije želio govoriti.

Najgori odnosi SAD-a i Rusije u posljednjih 60 godina

Odnosi SAD-a i Rusije na najnižoj su razini još od Kubanske krize 1962. godine, kada se svijet našao na samoj ivici nuklearnog rata. Otkako je Rusija napala Ukrajinu 24. veljače, ruski su dužnosnici u više navrata prijetili mogućnošću korištenja nuklearnog oružja.

Rusija je u dosadašnjih nešto više od osam mjeseci rata u Ukrajini zauzela oko petine ukrajinskog teritorija. Okupirana je područja nedavno i anektirala.

Rusku invaziju na Ukrajinu osudio je najveći dio međunarodne zajednice, a Zapad je Moskvi uveo i rigorozne sankcije.  Međunarodna je zajednica osudila i rusku aneksiju okupiranih ukrajinskih teritorija. Zapad je pružio snažnu podršku Ukrajini u obrani od ruske invazije.

Ukrajinska je vojska posljednjih mjeseci u protuofenzivi tijekom koje je uspjela vratiti značajne dijelove ranije okupiranih teritorija. Posljednji uspjeh ukrajinskih snaga je nedavno oslobađanje Hersona, velikoga grada na jugu Ukrajine kojeg su ruske snage zauzele na samom početku rata.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()